Huvudmeny

Du är här

Debatt: Offer för Finansinspektionens regelverk

Sen några år tillbaka har kraven ökat rejält på regelverk och kapitaltäckning hos bankerna. Kraven är ett resultat av en hårdare reglerad banksektor på EU-nivå, som i sin tur uppkommit efter de senaste årens globala finanskriser. Tyvärr slår de mycket hårt mot mindre banker och ekonomiska föreningars verksamhet. Exempelvis tvingas nu Gustafs Kassaförening att upphöra med sin verksamhet. Föreningen har 4 500 medlemmar, har funnits i 145 år, har god ekonomi, är kostnadseffektiv, icke vinstdrivande med en utlåning på 350 mkr. Ändå tvingas de upphöra på grund av att de inte passar in i Finansinspektionens regelverk.

Småbanksrörelsen har sällan orsakat någon finanskris och inte heller kostat några skattepengar i räddningspaket. De sköter sig oftast och ger tillgång till finansiellt kapital i områden som inte alltid är attraktiva för storfinansen. De ligger inte samhället till last, utan presterar tvärtom samhällsnytta. Ändå tvingas de till i princip samma regelefterlevnad och kapitaltäckningskrav som storbankerna.

Om detta skriver vd Sammy Almedal och medlemschef Ann-Marie Franklin i en debattartikel som var införd i SvD torsdag 23 mars. Läs artikeln här!