Huvudmeny

Du är här

JAK kommenterar artikel i Expressen

JAK Medlemsbank kommenterar Expressens artikel gällande det pågående ärendet hos KO

Expressen publicerade igår den 18 april en artikel där de skriver om ett ärende som pågår mellan JAK och Konsumentombudsmannen, KO.

I artikeln refereras till den granskning som KO inledde i somras gällande hur JAK använder begreppet lånekostnad istället för ränta. Vi vill förtydliga att JAK är och har alltid varit mycket tydlig i vår definition av ränta:

Vi är emot att man ska kunna tjäna pengar enbart på att ha pengar. Som ränta betraktar vi all betalning för in- och utlåning som överstiger de faktiska kostnaderna för låneverksamheten. Vi gör alltså skillnad på vad som är ränta och vad som är de faktiska kostnaderna.

KO menar att konsumenterna måste kunna jämföra räntan med andra banker för att se om lånet blir dyrare eller inte.

– Vi skriver ut vad den effektiva räntan är inom parentes efter att vi angett vår lånekostnad. Det tycker vi är ett fullt tillräckligt sätt att beskriva det för våra medlemmar och konsumenter, säger Sammy Almedal, vd för JAK.
Och tillägger:
- Det är bra med en lagstiftning som syftar till att komma åt ohederliga aktörer. Men tyvärr drabbar den ibland lite felaktigt de som vill ha en alternativ bank. I JAK ger vi ingen sparränta och vi tar inte ut någon kostnad i syfte att ge vinst till ägarna. Vi gör alltså inga vinstuttag och vi betalar inte ut några bonusar.

Avgifter i JAK anpassas efter självkostnadsprincipen så att de inte medför omfördelning av ägande, och vi betalar inte ut någon vinst till ägarna = medlemmarna. I JAK anser vi att räntesystemet är orättvist eftersom det tar pengar från dem som har lite och är i behov av att sätta sig i skuld – till dem som har mycket – det vill säga, banken. Ekonomiska relationer ska präglas av rättvisa och hushållning med jordens resurser, och inte av ocker, övertro på tillväxt eller av att tjäna pengar på pengar. Att bedriva en sund lokal ekonomi som inte i första hand är vinstdrivande anser vi också utgör grunden för en sund globalisering.

Överallt där JAKs lånekostnad anges i siffror finns också uppgift om den effektiva räntan. Se närmare:
Låna hos JAK - räkna på JAKlån (med obligatoriskt eftersparande)
Så här fungerar JAKs övriga lån
Räkna på ditt Flexibla Bolån 
Avancerad lånekalkylator vanligt JAKlån med säkerhet
Kostnader och insatser hos JAK