Huvudmeny

Du är här

Jag är JAK - Nils

Jag är JAK - Nils


”Ekonomin skall hanteras på samma sätt som vi bör bruka jorden”

Nils bor på landet med sin fru på en gård som finansierts med ett sparande i JAK. Här berättar han mer om varför han har valt JAK Medlemsbank.

Hej Nils, vem är du?
Hej! Jag är en 33-årig hantverkare och numera gårdsägare bosatt i Vassbacken utanför Töreboda i Skaraborg. Efter en utbildning och kort karriär inom dataspelsdesign började jag arbeta som screentryckare och skyltmakare. På senare tid har jag försökt skala ner min arbetstid i en ambition att jobba mer på gården mot en allt högre grad av självförsörjning. Jag gillar känslan av att leva med säsongerna, bygga ett hållbart lantbruk i samklang med naturen och slita med spaden i marken.

Varför är du medlem i JAK?
Från början ledde personlig säkerhet mig till JAK, nu är jag stolt över att vara en del av medlemsbanken och folkrörelsen som försöker sätta stopp för det ohållbara system så många är fast i. Efter hand lärde jag mig mer om JAKs ideologi. Räntan som koncept är en styggelse som behöver bekämpas och såvitt jag vet är JAK en av mycket få banken som öppet kritiserar och folkbildar emot ränta.

Vad betyder JAK för dig?
För mig representerar JAK ett sunt uppvaknande ifrån spekulationsekonomin där samhället näst intill tvingar in människor i skuldfällor, konsumtionshets och resursslöseri. Ekonomin skall hanteras på samma sätt som vi bör bruka jorden, med ett fokus på hållbarhet, långsiktighet och respekt. Utarmar vi jorden får vi till slut ingen mat. Utarmar vi ekonomin genom att leva på lånade pengar ruineras folk slutligen av räntefällan. JAK är lösningen på vårt nuvarande ekonomiska system som sakta med säkert utarmar oss och förstör många människor liv när de inte längre har råd att betala räntan.

"…vi måste förändra vårt beteende om vi ska kunna rädda både vår planet och ekonomi"

Vilken roll har du i JAK?
Jag är en vanlig, engagerad medlem. jag har mina besparingar där, går på stämmorna och försöker förklara för icke-medlemmar varför JAK är en väldigt bra sak för vårt samhälle och varför vi måste förändra vårt beteende om vi ska kunna rädda både vår planet och ekonomi. Jag är inte en del av någon lokalavdelning men tror att vi alla kan dra vårt strå till stacken, ett samtal i taget.

Vad tror du om JAKs framtid som en folkrörelse?
Jag upplever att ett uppvaknande håller på att ske och det verkar finnas en allmän vilja att förändra. Folk reagerar när pengar blir viktigare än både planeten och människor. JAK finns där för att fånga upp och kanalisera dessa personer mot ett gemensamt mål, det gäller bara att visa att vi finns.

Till sist Nils, hur skulle du kortfattat beskriva JAK?
JAK är en ärlig bank där alla behandlas med respekt.

#jagärjak, #jagarjak, jagärjak, jagarjak