Huvudmeny

Du är här

Byte av banksystem 2019

Byte av banksystem 2019

 
Senast uppdaterad 2019-03-11
 

På denna sida har vi samlat de förändringar som påverkar dig som medlem i samband med systembytet.


2019 kommer bli ett krävande år för verksamheten. Ett nytt banksystem ska införas, vilket kommer kräva stora arbetsinsatser från samtliga medarbetare och en del besvär och tålamod för dig som medlem.

De fördelar som ett framtidssäkrat banksystem kommer att innebära för JAK är flera – konkurrenskraftiga banktjänster och en möjlighet att växa och utvecklas som ett ekonomiskt alternativ – tillsammans! Banksystemet vi valt att byta till heter SDC och grundades i Danmark redan 1963 som Sparekassernes Datacentraler.

Läs mer om SDC på deras webb: www.sdc.dk

När sker bytet?
För närvarande arbetar vi mot att göra bytet 10- 13 maj 2019, med reservation för att det kan ändras allt eftersom processen fortlöper. Detta kommer innebära att banken, inklusive internetbanken, stängs tidigare på fredagen den 10:e maj och öppnas igen på morgonen måndagen den 13:e maj.

Hur får jag mer information?
Förändringar kommer löpande att informeras om på denna sidan, Grus & Guld, e-post, och i vissa fall brevutskick.

Autogiro/autodragning till JAK konto ersätts med stående överföring

Vår tjänst för stående autogiroöverföringar till konton hos JAK kommer att upphöra. Du kommer istället att behöva lägga upp en stående överföring från din andra bank så snart som möjligt. Detta omfattar både autogiro upplagda för sparande och för lån.

Vad behöver jag göra?
Gå igenom de aktiva autogiron som går till JAK-konton hos din andra bank. Avsluta samtliga och lägg istället upp en stående överföring till aktuellt konto hos JAK. Gör detta så snart som möjligt för att undvika onödiga påminnelseavgifter.

Läs mer om autogiro förändringen.

BankID obligatoriskt – PIN/personlig kod försvinner

Efter bytet behöver du ha ett giltigt BankID för att använda vår internetbank. PIN-kod som identifieringsmetod försvinner helt.

Vad behöver jag göra?
Du behöver skaffa giltigt BankID om du inte redan har det. Utgivare av BankID hittar du här: www.bankid.com

Läs mer om pinkod förändringen.

Betalningsavisering utan inbetalningskort

Du kommer efter bytet att aviseras, digitalt på internetbanken eller som ett brevutskick, med uppgifter om betalning av ditt lån utan inbetalningskort.

Vad behöver jag göra?
Du kommer behöva se till att angivet belopp finns på ditt JAK-konto inför varje lånebetalning.

10-siffriga kontonummer ersätt

Har du ett kontonummer med 10 siffror (som t.ex. lånekontonummer) kommer du att få ett nytt kontonummer för dessa.

Baskonto blir medlemskonto och sparkonto

I samband med övergången till SDC så kommer vi byta namn på våra konton. Alla medlemmar kommer att ha ett medlemskonto som fungerar precis som tidigare baskonto med autodragning för medlemsavgiften. Ett av baskontot kommer att bli medlemskontot och eventuella kvarvarande baskonton kommer att istället heta Sparkonto. Precis som innan så ingår ett baskonto gratis i medlemskapet och kommer bli medlemskontot. Övriga sparkonton kommer att kosta en avgift per månad, antingen separat eller som del i ett paket. Mer information om detta kommer efter övergången och kommer publiceras på JAKs hemsida och börja gälla från och med 2019-09-01

Ny internetbank och app

I samband med nytt banksystem kommer vi också att kunna erbjuda er en ny internetbank och app för Android och iOS som laddas ned från Googleplay och Appstore. Nuvarande avtal för denna internetbank är således uppsagt och ni kommer få acceptera det nya avtalet för tjänsten när ni loggar in för första gången. Villkoren är liknande men gäller för fler plattformar och fler tjänster kommer på sikt att erbjudas än vad som kan erbjudas idag.

Förfallodag för lån ändras

I samband med nya banksystemet så kommer alla lån att ha samma förfallodag. Om du betalar av ditt lån varje månad så kommer lånet att dras sista dagen varje månad och du betalar kvartalsvis så betalas det sista dagen i varje kalenderkvartal (sista mars, juni, september och december). Detta börjar gälla från och med maj månad.