Huvudmeny

Du är här

Så här fungerar JAKs övriga lån

Så här fungerar JAKs övriga lån

Behöver du låna till ditt boende, miljöförbättra huset eller köpa bil? Beroende av hur mycket du behöver låna, kan du välja ett lån med eller utan parallellt sparande. Om du sparar lika mycket som du lånar, blir månadsbetalningen givetvis högre. Å andra sidan bygger du upp ett eget kapital och är helt skuldfri när lånet är betalt.  Se tabellen nedan där du kan jämföra våra olika låneprodukter. Du kan välja mellan att spara (JAKlån och Blancolån) och inte spara (Sparfritt Miljölån), samtidigt som du amorterar. 

 PRIVATPERSONER
Typ av lånJAKlån
Läs mer
Sparfritt Miljölån
Läs mer
Blancolån
Läs mer
3,5%4,5%5.5%
UppläggningsavgiftNejNejNej
JaEfter bedömningNej
Längsta
amortering
40 år10 år10 år
JaNejJa
LånebeloppIngen gränshögst
200 000 kr
högst
100 000 kr
per medlem
Flexilån - när du själv vill bestämma din månadsbetalning! Läs mer här
EXEMPEL: För ett lån på 300 000 kr som betalas tillbaka på 20 år blir den effektiva räntan 3,56 procent när räntan är 3,5 procent. Första månadsbetalningen blir 3 363 kr inklusive sparande. Sammanlagt belopp som betalas av låntagaren blir 405 539 kr plus låneinsats på 6 procent som blir 18 000 kr. Låneinsatsen betalas tillbaka när lånet är slutbetalt och efter godkännande av Finansinspektionen. Utöver det sparas 300 000 kr. I samband med kreditprövningen tar vi kreditupplysningar för vilka vi tar en avgift på 150 kr styck för privatpersoner om krediten blir beviljad.

EXEMPEL: För ett lån på 100 000 kr utan säkerhet som betalas tillbaka på 10 år blir den effektiva räntan 5,67 procent när räntan är 5,5 procent. Första månadsbetalningen blir 2 121 kr inklusive sparande. Sammanlagt belopp som betalas av låntagaren blir 127 832 kr plus låneinsats på 8 procent som blir 8 000 kr. Låneinsatsen betalas tillbaka när lånet är slutbetalt och efter godkännande av Finansinspektionen. Utöver det sparas 100 000 kr. I samband med kreditprövningen tar vi kreditupplysningar för vilka vi tar en avgift på 150 kr styck för privatpersoner om krediten blir beviljad.
 

Du kan ansöka om lån direkt. Enda villkoret för att vi ska behandla din ansökan är att du är medlem i JAK.

Så här fungerar ett JAKlån

Räntan för ett JAKlån varierar beroende på vilket lån du väljer. Utöver räntan tillkommer en låneinsats, som du får tillbaka när lånet är slutbetalt och efter godkännande från Finansinspektionen.

JAK Medlemsbank har ett sparlånesystem som bygger på sparpoängsberäkning. Kort uttryckt innebär det att om du har ett sparande i JAK kan du räkna av poäng i din månadsbetalning på lånet.

Spara samtidigt som du amorterar

Du behöver inte ha sparat hos JAK Medlemsbank innan du ansöker om lån, det går lika bra att börja samtidigt som du tar lånet. Under låneperioden sparar du då lika mycket som du amorterar.;

Sparandet är bundet under hela löptiden och betalas normalt ut ca 1-2 månader efter att lånet är slutbetalt.

Du kan också välja ett sparfritt lån (Sparfritt Miljölån), vilket innebär att du är befriad från det bundna sparandet under hela eller delar av lånets löptid.

Låneinsats

Varje medlem som tar lån i JAK, bidrar med en låneinsats som är innestående under lånets löptid. Låneinsatsen är medlemmens ägarinsats. Det är alltså inget sparande i banken utan en ägarinsats som återbetalas när lånet är slutbetalt. Vi använder oss av låneinsatser för att leva upp till de kapitalkrav som ställs på banker. Tänk på att om du behöver få ut 100 000 kr, behöver du låna extra för att kunna finansiera låneinsatsen.

Återbetalning av låneinsatsen sker normalt sett 7-13 månader efter att lånet är slutbetalt och efter godkännande av Finansinspektionen. Sedan 2016 har vi en fördröjning av utbetalning av låneinsatser kopplade till slutbetalda lån, läs mer här.

Sparpoäng

När du sparar pengar i JAK får du sparpoäng. Sparpoängen beräknas på belopp och tid. Dina samlade poäng kan användas för att minska månadskostnaden på ditt JAKlån. Du kan välja mellan ett lägre sparande under lånets hela löptid, eller under en viss period, eller för att få ut det bundna sparandet tidigare. Räkna på dina sparpoäng i vår kalkylator här.

Förtidsinlösen och villkorsförändringar

Extra amortering, förtidsinlösen av lån eller andra förändringar i lånet, gör att tidpunkten för utbetalning av det bundna sparandet ändras. I vissa fall tas en avgift ut när lånet förtidsinlöses.

Kreditprövning och andra avgifter

Utöver räntan tar vi ut avgifter för kreditupplysning, pantbrev och andra tjänster i samband med lånehandläggningen.

Alla avgifter tas ut i samband med utbetalningen.