Huvudmeny

Du är här

Så här fungerar JAKs övriga lån

Så här fungerar JAKs övriga lån

Behöver du låna till ditt boende, miljöförbättra huset eller köpa bil? Beroende av hur mycket du behöver låna, kan du välja ett lån med eller utan parallellt sparande. Om du sparar lika mycket som du lånar, blir månadsbetalningen givetvis högre. Å andra sidan bygger du upp ett eget kapital och är helt skuldfri när lånet är betalt.  Se tabellen nedan där du kan jämföra våra olika låneprodukter. Du kan välja mellan att spara (JAKlån och Blancolån) och inte spara (Sparfritt Miljölån), samtidigt som du amorterar. 

 PRIVATPERSONER
Typ av lånJAKlån
Läs mer
Sparfritt Miljölån
Läs mer
Blancolån
Läs mer
3,5%4,5%5.5%
UppläggningsavgiftNejNejNej
JaEfter bedömningNej
Längsta
amortering
40 år10 år10 år
JaNejJa
LånebeloppIngen gränshögst
200 000 kr
högst
200 000 kr
Flexilån - när du själv vill bestämma din lånekostnad! Läs mer här
EXEMPEL: För ett lån på 300 000 kr som betalas tillbaka på 20 år blir den effektiva räntan 3,56 procent när lånekostnaden är 3,5 procent. Första månadsbetalningen blir 3 363 kr inklusive sparande. Sammanlagt belopp som betalas av låntagaren blir 405 539 kr plus låneinsats på 6 procent som blir 18 000 kr. Låneinsatsen betalas tillbaka när lånet är slutbetalt och efter godkännande av Finansinspektionen. Utöver det sparas 300 000 kr. I samband med kreditprövningen tar vi kreditupplysningar för vilka vi tar en avgift på 150 kr styck för privatpersoner om krediten blir beviljad.

EXEMPEL: För ett lån på 100 000 kr som betalas tillbaka på 10 år blir den effektiva räntan 5,67 procent när lånekostnaden är 5,5 procent. Första månadsbetalningen blir 2 121 kr inklusive sparande. Sammanlagt belopp som betalas av låntagaren blir 127 832 kr plus låneinsats på 8 procent som blir 8 000 kr. Låneinsatsen betalas tillbaka när lånet är slutbetalt och efter godkännande av Finansinspektionen. Utöver det sparas 100 000 kr. I samband med kreditprövningen tar vi kreditupplysningar för vilka vi tar en avgift på 150 kr styck för privatpersoner om krediten blir beviljad.
 


Alla lån i JAK är räntefria. Det du betalar är en kostnad som ligger fast under hela amorteringstiden. 

Du kan ansöka om lån direkt. Enda villkoret för att vi ska behandla din ansökan är att du är medlem i JAK.

Så här fungerar ett JAKlån

Lånekostnaden för ett JAKlån varierar mellan 3,5 och 5,5 procent, beroende på vilket lån du väljer. Till detta kommer en låneinsats, som du får tillbaka när lånet är slutbetalt och efter godkännande från Finansinspektionen. 

JAK Medlemsbank har ett sparlånesystem som bygger på sparpoängsberäkning. Kort uttryckt innebär det att om du har ett sparande i JAK kan du räkna av poäng i din månadsbetalning på lånet. 

Spara samtidigt som du amorterar

Du behöver inte ha sparat hos JAK Medlemsbank innan du ansöker om lån, det går lika bra att börja samtidigt som du tar lånet. Under låneperioden sparar du lika mycket som du amorterar. 

Sparandet är bundet under hela löptiden och betalas normalt ut ca 1-2 månader efter att lånet är slutbetalt.

Du kan också välja ett sparfritt lån (Sparfritt Miljölån), vilket innebär att du är befriad från det bundna sparandet under hela eller delar av lånets löptid. 

Lånekostnad och effektiv ränta

Istället för ränta tar vi ut en lånekostnad för att täcka våra utgifter i samband med lånet (läs vår definition av ränta här).

Lånekostnaden är en procentsats som motsvarar den nominella räntan för ett traditionellt räntelån. Beroende på om lånet du tar har säkerhet (t.ex fastighet) eller inte så varierar lånekostnaden mellan 3,5 och 5,5 procent.

Den effektiva räntan används för att kunna jämföra olika krediter med varandra. Angivandet av den effektiva räntan är lagstadgat och skall alltid anges vid marknadsföring av krediter.

Låneinsatsen

Varje låntagare bidrar med en låneinsats på 6- 8 procent, som är innestående under lånets löptid. Vi använder oss av låneinsatser för att leva upp till Banklagens krav på tillräckligt kapital, för att klara de risker som utlåningen innebär. Tänk på att om du behöver få ut 100 000 kr, behöver du låna extra för att kunna finansiera låneinsatsen på 6- 8 procent. Återbetalning av låneinsatsen sker normalt sett mellan 7 och 13 månader efter att lånet är slutbetalt och efter godkännande av Finansinspektionen. 

Sparpoäng

När du sparar pengar i JAK får du sparpoäng. Sparpoängen beräknas på belopp och tid. Dina samlade poäng kan användas för att minska månadskostnaden på ditt JAKlån. Du kan välja mellan ett lägre sparande under lånets hela löptid, under en viss period, eller för att få ut det bundna sparandet tidigare. Räkna på dina sparpoäng i vår kalkylator här.

Förtidsinlösen och villkorsförändringar

Extra amortering, förtidsinlösen av lån eller andra förändringar i lånet, gör att tidpunkten för utbetalningen av det bundna sparandet ändras. I vissa fall tas en avgift ut när lånet förtidsinlöses.

Kreditprövning och andra utgifter

Förutom lånekostnaden tar vi ut avgifter för kreditupplysning, pantbrev och andra tjänster i samband med lånehandläggningen.

Alla extra kostnader på lånet tas ut i samband med utbetalningen. 

3600.1 Låneansökan privat 2016-10-11.pdf