Grus & Guld
Så kan jorden bli hållbar och rättvis – för alla
En ny rapport från Earth Commission målar en dyster framtid. Men lägger också fram konkreta förslag på hur den kan undvikas.
Ungdomar i Botkyrka ska utveckla hållbara lösningar
I Stockholmsförorten Botkyrka bjuds ungdomar in till bootcamp för att lära sig mer om hållbarhetsfrågor – och samtidigt få viktig arbetslivserfarenhet.
”Vi ska sträva mot välbefinnande – inte tillväxt”
Organisationen WeAll vill att vi ska ställa om till en välbefinnande-ekonomi.
”Har mycket att tacka JAK för”
Bankens personliga bemötande, miljöengagemang och återinvesteringar i verksamheten har gjort Bodil Fredriksson till trogen medlem i över 30 år.
Flytta pengarna!
Klimatkollektivet Fund Your Mother vill att Sveriges största pensionsfond ska sluta investera i fossilbolag – och hoppas på din hjälp.
”Det behövs en udda fågel i bankvärlden”
JAK:s nytillträdda vd Maria Bolin om ledarskap, bankens framtid och ishockey som meditation.
Sverige är bäst i världen på ekologisk mat i offentlig sektor
Det pågår en tyst revolution i hållbarhetens tecken i Sveriges kommuner och regioner – där 39 procent av maten som serveras är ekologisk.
4 tips: organisera kylskåpet och minska matsvinnet
Ny forskning från Japan pekar på hur ordning och reda bland våra matvaror leder till att vi slänger mindre.
Alexandra lever vanlife: ”Det är okej att vilja något annat”
Med sin debut ”Drömmen om ett annat liv” vill författaren Alexandra Landegren visa att en hållbar livsstil bortom ekorrhjulet är möjlig.
”Jag försöker visa det härliga med att leva hållbart"
På sitt Instagramkonto @pengarellerpyssel delar Therese Berg med sig av spartips – som både får pengarna att räcka längre och hälsan att bli rikare.
”Det har varit ett hårt men givande arbete”
I våras klev Lena Eriksson Åshuvud av som styrelseordförande för JAK. Här berättar hon om sitt nya arbete med samhällsutveckling men också om viktiga erfarenheter och varför hon tror att JAK har en ljus framtid.
”Känns bra att återvända till den kooperativa bankvärlden”
JAK:s nya styrelseordförande, jämtlänningen Bengt Adolfsson, om lantbruk, älgjakt och visionen för bankens framtid.
”Valen vi gör påverkar"
Minskat matsvinn, minskad fattigdom och utanförskap. Det är drivkrafterna som fick Filip Lundin att starta Sopköket.
Granskning: Storbankerna finansierar fossila bränslen
Bankernas hållbarhetsrapporter avslöjar hur de bekostar utsläpp större än hela Sveriges.
”JAK tar ansvar för samhällsutvecklingen”
Under finanskrisen tröttnade Erik Johansson på de ansvarslösa storbankerna. Han började söka efter vettiga alternativ, vilket ledde honom till JAK.
”Vi har ingen aning om vem som producerat maten”
Som småskalig jordbrukare och odlingspedagog brinner Cecilia Ward för ett hållbart matsystem – och för att engagera fler i detsamma.
Grus & Guld är en redaktionell sajt från JAK Medlemsbank.
JAK:s klassiska medlemsmagasin är tillbaka i ny form
Efter att ha varit pausad under en period är JAK:s medlemsmagasin Grus & Guld äntligen tillbaka. Först och främst genom en helt ny sajt, som från och med nu kommer att uppdateras med nytt innehåll varje vecka. Har du synpunkter på innehållet eller vill komma i kontakt med redaktionen hittar du kontaktuppgifter och mer information på Om Grus & Guld