5 positiva klimatnyheter 2024

Även om decembermörkret ligger över landet och de oroväckande klimatrapporterna kommer allt tätare finns det hopp om en grönare planet. Vi lyfter fram de positiva nyheterna från klimatåret 2024.

Av

sunlight-shining-through-trees

Elektrifieringen rullar på

2030-sekretariatet rapporterar att Sverige nu passerat 400 000 elbilar – en ökning med 29 procent på ett år. Omställningen har förvisso tappat fart, men inte alls stannat av som vissa andra nyhetsinslag vill göra gällande. Snarare handlar det om ett litet hack i kurvan.

Även på EU-nivå väntar förbättringar på elbilsfronten. Här planeras krav på att öka andelen elektriska tjänstebilar i linje med intressegruppen Platform for Electromobilitys förslag om ett bindande mål på 65 procent fossilfria företagsbilar till år 2027 och 95 procent till år 2030.

Grönare kollektivtrafik

Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval meddelade härom veckan att deras märkning fortsätter att bidra med positiva förändringar i samhället. Som i transportsektorn, där hälften av alla personkilometer inom Sveriges kollektivtrafik nu är miljömärkta. Det innebär låga utsläpp av klimat-, hälso- och miljöfarliga avgaser samt att fordonen drivs med förnybar och miljömärkt el.

Tillsammans för haven

För att effektivt kunna skydda havet mot gruvdrift på havsbotten är ett globalt förbud den enda lösningen, menar Greenpeace. Under tuffa förhandlingar med Internationella havsbottenmyndigheten (ISA) i augusti fick man dessvärre inget definitivt förbud.

Däremot meddelar miljöorganisationen att listan på länder som kräver ett stopp för starten av gruvdrift på havsbotten växer sig allt längre. 32 länder, däribland Sverige, säger nu nej eller försiktighetspaus till djuphavsgruvdrift. Länderna ansluter sig därmed till en enad miljörörelse – bestående av forskare, företag och kustsamhällen – som vill skydda haven.

pexels-akilmazumder-1072824

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Klimatsmartare befolkning

I WWF:s Klimatbarometer 2024, som genomförts av Verian på uppdrag av Världsnaturfonden, framgår det att svenskarna ägnar mycket tid åt att både tänka på och oroa sig för klimatet. Men undersökningen visar också att sex av tio tillfrågande har förändrat sitt beteende för att leva mer klimatsmart. Det gäller framför allt gruppen kvinnor i åldrarna 50–64 år. Men det är unga kvinnor (i åldrarna 18–29 år) som faktiskt lever mest klimatsmart, och som under det senaste året både konsumerat och ätit mer hållbart. Och bland de som börjat resa mer hållbart sticker gruppen unga män ut, med 43 procent jämfört med rikssnittet på 33 procent.

Minskade utsläpp i EU

Europeiska miljömyndigheten EEA kunde presentera de glädjande nyheterna att utsläppen av växthusgaser minskade rejält i EU under förra året. Enligt rapporten minskade växthusgasutsläppen för EU som helhet med åtta procent, vilket är den största minskningen under ett år på flera decennier. Och jämfört med 1990 års nivå har utsläppen i EU minskat med hela 37 procent. Framför allt är det en minskning av kol och ökad användning av förnybart inom energisektorn som ligger bakom utsläppsminskningen.