Alexandra lever vanlife: ”Det är okej att vilja något annat”

Med sin debut ”Drömmen om ett annat liv” vill författaren Alexandra Landegren visa att en hållbar livsstil bortom ekorrhjulet är möjlig.

Av

alexandra

Idén om en egen van hade Alexandra Landegren burit på sedan 2016. Men det var först tre år senare som hon och maken Andreas köpte en begagnad skåpbil och började bygga om den till ett litet hem på hjul.

– Bygget tog ett och ett halvt år. Hösten 2020 flyttade vi in och nu har vi bott heltid i vanen i fyra år. Vi visste inget om 'vanlife' eller hur man byggde en utan har gjort väldigt mycket research och lärt oss på vägen, berättar Alexandra som är aktuell med sin första bok, ”Drömmen om ett annat liv”, vilken handlar om precis det här.

Den handlar också om vad som fick idén att födas. Något som bokens undertitel, ”att lämna ekorrhjulet och följa sin egen väg”, avslöjar lite mer om.

– Jag var så olycklig i det vi kallar ekorrhjulet och till slut en dag gick det inte längre. Jag tänkte att det måste finnas andra sätt att leva på. Vanlife blev vårt verktyg för att skapa ett annat liv, förklarar Alexandra som fram till för ett par år sedan jobbade som handläggare på en statlig myndighet.

För Alexandra är friheten det bästa med med vanlife. En frihet hon bland annat definierar som att vara fri från bostadslån, amorteringar och hyra. En tillvaro med väldigt få och låga utgifter.

Det är också en frihet som innebär att vara mer hållbar.

– Eftersom vi bor på en väldigt liten yta förbrukar vi enormt mycket mindre resurser som el, vatten och värme än vad man gör i en 'vanlig' lägenhet eller hus. Det är lätt att tro att den största utmaningen skulle vara just den lilla ytan eller mindre resurser. Men den allra största utmaningen är att behöva hantera folks fördomar, säger Alexandra.

Paret äger och köper få saker, det finns helt enkelt inte någon plats. Ovanpå det producerar de sin egen fossilfria el med hjälp av solceller på biltaket. Mindre kyl och skafferi leder till färre inköp och därmed minskat matsvinn.

Jag tänkte att det måste finnas andra sätt att leva på

Friheten är också själslig. I en värld som Alexandra upplever snurrar allt fortare, erbjuder deras livsstil henne ett långsammare tempo. Där det förr fanns stress ges utrymme för lugn. Insikter om vad som verkligen kan göra henne lycklig.

– Att ha ett större hus, renovera ett kök, köpa en till bil, nya kläder, en ny telefon… Den där ständiga jakten på mer, den kommer aldrig att skänka vare sig lycka eller välmående trots att normer och konsumtionssamhället vill få oss att tro det.

På så vis är ”Drömmen om ett annat liv” – liksom hennes Instagramkonto @hallbartmedalexandra med drygt 14 000 följare – också en insats för att inspirera andra.

– Boken handlar om att börja leva i stället för att bara överleva. Vad händer med oss när vi skalar bort allt som definierar oss på ytan, vilka är vi då? Jag hoppas att jag kan visa att det går att förskjuta mallarna kring hur man förväntas bo, leva, vara och se ut. Att det är okej att vilja något annat.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Gör du fler insatser för att försöka leva mer rättvist och hållbart?

– Ja, jag äter mycket växtbaserat, försöker välja ekologiskt, nöjesflyger inte, röstar för klimatet och shoppar inte massa saker jag inte behöver. Men det största jag gör är verkligen att förbruka mindre energi och vatten. Det är så häftigt att vi producerar den el vi behöver med våra solceller på taket. Jag slutar aldrig förundras över det!

Samtidigt är det viktigt för Alexandra att försöka lyfta blicken. Till systemet som sådant. Hon är bekymrad över att allt för stort fokus läggs på individnivå. Över att samtalsklimatet i dag är så polariserat, med en väldigt hård ton, vilket gör det svårt att samarbeta på den politiska nivå som krävs.

– Vi som individer behöver så klart gör allt vi kan. Men det måste till en bättre klimatpolitik och stora förändringar på systemnivå, för att vi som samhälle och värld ska klara av att bromsa klimatförändringarna i tid, säger Alexandra som samtidigt känner sig hoppfull av att det finns så många som verkligen bryr sig och gör så mycket de kan.

Vad är en hållbar och rättvis ekonomi för dig?

– Mindre klyftor mellan rika och fattiga, och ett system där inte vare sig människor eller naturen får betala priset för att någon annan lever i överflöd.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?

– Jag tycker som sagt att det är viktigt att höja blicken och byta fokus från individ till system. Ekonomin kan aldrig vara hållbar i ett system där evig tillväxt är målet. Det går inte att ha evig tillväxt på en planet där resurserna inte är oändliga.

Alexandra Landegrens bok ”Drömmen om ett annat liv – Att lämna ekorrhjulet och följa sin egen väg” släpps på Gry Förlag den 10 september.