Brinner för hållbarhet
Sophie Gripenberg är hållbarhetskonsult och styrelseledamot i JAK – och tror att banken har en enorm potential.

Sophie Gripenberg hjälper företag och organisationer att bli morgondagens hjältar genom att tänka mer hållbart. Som systemförändrare arbetar hon med en bred kundkrets – från skolor till privata bolag.
– Jag träffar många som vill bidra och göra skillnad och som tycker att samhällsutvecklingen är jobbig. Men de vet inte riktigt hur de ska börja. Några vill inleda ett hållbarhetsarbete, andra kanske vill starta en impact fund.
Sophie har tidigare arbetat åt FN och som hållbarhetssamordnare på Svenska Röda Korset. De senaste tre åren har hon drivit eget.
– Jag är mångfacetterad och brinner för flera olika frågor, så det krävdes nog ett eget företag för att jobbet skulle passa mig, säger hon och skrattar.
Vid sidan av arbetet är Sophie en passionerad yogautövare och älskar att resa. Hennes intresse för sociala frågor väcktes i 20-årsåldern när hon besökte Brasilien och Peru.
– Sedan dess har jag dykt vid Stora Barriärrevet, volontärarbetat i Nepal, lärt mig skogsjordbruk i Kenya, firat jul i Betlehem, intervjuat migrantarbetare i Indonesien, liftat från Sumatra till Myanmar, utforskat Indien och Sri Lanka och arbetat på distans från Bali, Vietnam och Filippinerna.
Hon berättar att hon haft flera "hållbara uppvaknanden" genom livet.
– Ett uppstod när Al Gore släppte sin film En obekväm sanning. Ett annat kom när jag började läsa freds- och utvecklingsstudier på universitetet. Jag hade gått i en privat gymnasieskola med liberala värderingar, och plötsligt mötte jag människor med starka vänsteråsikter. Mina perspektiv breddades och jag utvecklade ett stort engagemang för klimat och mänskliga rättigheter.
Människor är trötta på storbankerna och deras enorma vinster
Sophie ser tydliga utmaningar med vårt nuvarande ekonomiska system.
– Tillväxtsamhället fungerar inte. Vi behöver hitta andra värden och sluta kompromissa med miljön och våra mänskliga rättigheter. Om du inte får ihop din affärsmodell utan att förstöra miljön eller att betala orimligt låga löner, då har du inte ett fungerande företag.
Men det handlar inte bara om systemet, menar hon.
– Det är för mycket ’mina pengar och min framgång’, vilket ofta handlar om osäkerhet. Inom neoliberal klassisk teori så framstår människan som självisk och rationell. Det stämmer inte, människor är emotionella och samarbetsvillig, sociala varelser. Det är det som gjort oss framgångsrika som art.
Sophie har också reflekterat över vikten av inre hållbarhet.
– Under min studieperiod började jag må dåligt och ville ofta mer än jag klarade av. En insikt var att jag behövde bli snällare mot mig själv, ta det lugnare och göra fler saker som gav energi än tvärtom. Det blev ett slags pånyttfödelse.
Mår du bättre i dag?
– Mycket bättre. Men för att bli den lyckligaste versionen av sig själv behöver man jobba på det, och det har jag verkligen gjort.

Sophie Gripenberg har tidigare arbetat åt FN och som hållbarhetssamordnare på Svenska Röda Korset.
Sedan våren 2024 är Sophie Gripenberg styrelseledamot i JAK och sitter dessutom i affärs- och hållbarhetsutskottet.
– Jag kände till JAK via min väninna Lena Bjärskog, som är medlem i etikrådet. När valberedningen hörde av sig och frågade om jag var intresserad hade banken nyligen fått dålig publicitet, så jag behövde fundera lite. Samtidigt märkte jag att det satt väldigt kompetenta personer i styrelsen, och min magkänsla sa att det var rätt. I efterhand är det ett av de bästa besluten jag tagit. JAK är inne på en otroligt spännande resa, ett slags återfödelse, och jag tror tajmingen är helt rätt. Människor är trötta på storbankerna och deras enorma vinster – JAK har en enorm potential.
Vad är det du gillar med banken?
– Att det finns en hållbar filosofi och att den är medlemsdriven så att man i god kooperativ anda utgår från medlemmarnas intressen. I grunden är det en fråga om demokrati. Dessutom har JAK en proffsig ledning och en kunnig styrelse. Det är lätt att jobba med JAK.
Vad tycker du att JAK behöver utveckla?
– Vi kan bli ännu tydligare när vi förklarar skillnaden mellan vad det innebär att vara en medlemsdriven bank och en bank vars största syfte är att maximera vinsten. Vi behöver förbättra vissa av våra tjänster och förenkla den digitala upplevelsen. Vi behöver bli större. Många andra bankers hållbarhetsfonder är egentligen inte särskilt hållbara. JAK skulle kunna ha ett sparande som verkligen skapar impact på riktigt. Det skulle vara min dröm, men för att nå dit måste vi växa.