”Det behövs en udda fågel i bankvärlden”

JAK:s nytillträdda vd Maria Bolin om ledarskap, bankens framtid och ishockey som meditation.

Av

Mariabolin

Vad var det med JAK som tilltalade Maria Bolin från första början? Bankens nytillträdda vd behöver inte tänka länge innan svaret kommer.

– Att hållbarhet är så framträdande. Det är inte en liten del utan den första och viktigaste frågan. Sedan tycker jag det är roligare att jobba i mindre organisationer, där man får ett helikopterperspektiv. Jag är mer av en generalist än en specialist och tycker om att arbeta brett.

Maria Bolin, 42, är jurist i grunden och har arbetat på Skatteverket och därefter som konsult. Konsultlivet innebar långa arbetsdagar. Med småbarn blev det ohållbart och hon bestämde sig därför för att söka sig till en tjänst med mer humana arbetstider.

Maria klev in på JAK som vikarierande chef på financial crime-avdelningen och med ett uppdrag i ledningsgruppen. Året därpå erbjöds hon rollen som chefsjurist i banken och tackade ja.

JAK:s organisation består i dag av 23 personer. När frågan om vd-rollen dök upp behövde Maria Bolin fundera en tid.

– Jag har jobbat nära bankens två senaste vd:ar och är fullt införstådd i uppdraget och att det är en stor, svår och viktig roll. Jag funderade, diskuterade med styrelse och ledningsgrupp, och landade till slut i ett ja. Kanske främst för att jag känner mig så trygg med alla duktiga människor som finns runt omkring mig i JAK.

Hur är du som chef?

– Jag har fått höra att jag är prestigelös och peppande. Jag gillar inte att detaljstyra folk, utan vill skapa team med medarbetare som är bättre än jag själv på sina respektive områden. Genom åren har jag haft flera chefer som lyckats vara både varma och inkluderande men ändå tydliga. Dels på Skatteverket, men också Daniel (Söderberg) är värd att lyftas. Han driver på men litar samtidigt på sina medarbetare, han är omtyckt och har integritet och beslutsförmåga.

Varför behövs JAK?

– För att olikheter är sunt. Jag tror inte att några branscher mår bra av att det blir för homogent. Det behövs en udda fågel i bankvärlden som visar att det går att bedriva hållbar bankverksamhet utan att jaga vinstmaximering med oetiska eller direkt miljöförstörande investeringar. Eftersom vi är medlemsägda kan vi fokusera helt på att skapa nytta för våra medlemmar i stället för att behöva väga kundnytta mot vinstkrav.

Vad kommer du lägga mest fokus på?

– Senaste åren har handlat mycket om att anpassa kostnaderna efter vår storlek. Nu behöver vi skala upp på affärssidan för att kunna bära de kostnader det innebär att bedriva bankverksamhet och för att kunna investera i verksamheten för ökad medlemsnytta. Det blir mycket fokus på att nå ut till fler medlemmar, att skapa bra produkter, synas och hitta samarbeten av olika slag. Generellt behöver vi nå ut bredare med JAK, det är för få som känner till oss.

Maria Bolin är född och uppvuxen i Örebro. I dag lever hon i Stockholm med make och två barn, 5 och 19 år. Idrottsintresset är starkt i hela familjen och Maria försöker se så många matcher som möjligt med favoritlaget Örebro SK. Själv spelar hon ishockey.

– Hockey är det roligaste som finns. Jag spelade som liten, sedan gjorde jag ett uppehåll på drygt 20 år. För några år sedan var jag i ishallen och råkade se att ett damlag spelade. När jag kom hem mailade jag och frågade om jag fick provspela, och på den vägen är det. Vi kallar oss ’mammalag’, de flesta är 40-plussare och har barn i klubben, men vi tränar minst två dagar i veckan plus match.

Vad har du för styrkor som spelare?

– Haha, jag har ett bra spelsinne.

Förutom att det är kul, finns det några andra fördelar med hockeyn?

– Vi är ett kompisgäng, så det är kul socialt. Sedan finns inget utrymme för andra tankar medan man spelar, vilket gör att man rensar huvudet. På det sättet är hockey jätteskönt.

Om du får drömma, var är JAK om fem år?

– Jag hoppas att vi har fått betydligt fler medlemmar och – på riktigt – blivit det självklara valet för alla som vill verka för en hållbar utveckling i samhället. Banken har genomgått en transformation som pågått under många år. Den har varit nödvändig, alla behöver anpassa sig till samtiden, och vi i JAK behöver nog återigen fråga oss vilka vi är och vad som är vårt syfte. För mig är det tydligt nu – vi är en hållbar bank som fokuserar på att skapa medlemsnytta och det har vi varit långt, långt innan det blev en 'samhällstrend' att verka för hållbarhet. JAK förtjänar att ha ett mycket starkare varumärke, men det ska vi arbeta med. Jag är övertygad om att det kommer bli bra.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Foto: Isabelle Brandhofer