”Det finns en kraft i att göra något för andra”

När hållbarhet känns som en uppoffring vill Dominic von Martens påminna om något annat: att ansvarstagande kan ge energi.

Av

Dominic

När entreprenören Dominic von Martens pratar om hållbarhet låter det inte som en plikt.

– Det upplevs ofta som att vi måste sluta med massa saker, när vi egentligen borde fokusera på att det här är början på något.

Hans egen resa innehåller en dubbel masterexamen – i ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och datavetenskap från KTH – samt jobb som strategikonsult på McKinsey. För 15 år sedan grundade han Self Leaders, ett företag som hjälper organisationer att utveckla självledarskap och värderingsdriven kultur. Ofta med hållbarhet som ledstjärna.

– Jag har alltid drivits av nyfikenhet. Min väg har gått genom ekonomi, teknik, organisationsutveckling, för att landa mer i ledarskapspsykologi och till slut i att jobba med mänsklig motivation. Jag tror verkligen att det är i det tvärvetenskapliga som vi kan hitta bärkraftiga lösningar.

Att världen står inför stora hållbarhetsutmaningar är ingen nyhet. Frågan är snarare hur vi navigerar i det komplexa. Dominic menar att det är just i komplexiteten som en del av svaret finns.

– Vi behöver utveckla vår kapacitet att hantera mer och mer av detta. Att kunna hålla flera perspektiv i huvudet samtidigt. Då kan vi också gå in i hållbarhetsfrågor inte bara utifrån förväntningar, utan från en egen inre motivation.

Långsiktig omställning kräver både ledare och medarbetare.

– Det handlar inte om att följa sin egen vilja, utan att agera utifrån sina värderingar och styrkor i en gemensam riktning. När det sker på riktigt kan exempelvis ledare börja släppa taget och lita på sina medarbetare.

Samtidigt vet han att vägen dit sällan är spikrak. Särskilt inte i stora organisationer.

– Vi tror exempelvis ofta att vi har en gemensam syn på vad hållbarhet betyder. Men sätter du fem personer i ett rum och ber dem skriva ner vilka ord de förknippar med begreppet, har de ofta noll eller ett ord gemensamt. Alla har sina egna ingångar beroende på bakgrund och erfarenhet.

Det är enligt Dominic både en utmaning och en möjlighet.

– Om vi öppnar upp för de olika perspektiven, så är det också där lösningarna finns. Den andra stora utmaningen handlar om skalbarhet: hur vi kan engagera många tusen medarbetare på ett enhetligt sätt, men ändå lokalt och mänskligt. Här kan digitala verktyg möjliggöra reflektion och dialog.

Det enklaste sättet att bli lycklig är ofta att göra någon annan lycklig.

I en tid när många företag letar efter sitt ”purpose” talar Self Leaders om tre faser: att artikulera, aktivera och accelerera.

– Och det börjar med att involvera alla. Vi arbetar med en kollektiv utforskande kraft, inte att det blir toppstyrt.

När samtalet glider in på ekonomi blir det tydligt att Dominic ser kopplingar mellan hållbarhet, lycka och ansvar. En hållbar och rättvis ekonomi möter människors behov och önskningar utan att det sker på bekostnad av andra.

– Den tar ansvar, både socialt och miljömässigt. Det finns en kraft i att göra något för andra. Det enklaste sättet att bli lycklig är ofta att göra någon annan lycklig.

Själv inspireras han av människor och organisationer som vågar tänka om och tänka långsiktigt. Han nämner det svenska skoföretaget Icebug som exempel, känt för sitt kompromisslösa hållbarhetsfokus. De använder FSC-certifierat naturgummi, satsar på solenergi i sina produktionskedjor och har valt att inte ha några tillväxtmål. Planetens gränser styr affärerna.

– Det här är mer filosofiskt, men i slutändan bygger ju allt på långsiktigt värdeskapande. Cirkulära affärsmodeller som premierar faktiska behov är otroligt intressanta.

Gröna löv

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

En personlig målsättning han själv bär med sig är att börja ge bort en del av sin inkomst till ändamål han tror på. På frågan vad som är det svåraste i att leva som man lär funderar Dominic en stund. Sedan svarar han:

– Mod. Att våga ställa frågor som utmanar mer. Det vill jag bli bättre på.

Där finns också nyckeln till något större.

– Hållbarhet är komplext i sig, men både individer och organisationer har olika roller att spela och då kommer plötsligt enkelheten in. När jag reflekterar över på vilket sätt just jag – i ett möte, i en workshop eller på ett kundmöte – kan bidra, göra skillnad, här och nu.

Det handlar om att tillfredsställa behov, på sätt som fungerar både för oss och för världen.

– Som människor har vi några grundläggande behov. Det handlar om att få vara oss själva, känna tillhörighet, uppleva trygghet och få bidra med vår kompetens. Jag är helt övertygad om att vi kan uppfylla alla de här behoven på ett hållbart sätt.

Visst känner även Dominic von Martens ibland att ”det inte spelar någon roll” vad han gör på det stora hela.

– Men, ändå vill jag göra det. För mig är hållbarhet ingen uppoffring. Jag får energi av att ta ansvar.

Foto: Jesper Anhede