Din gamla mobiltelefon är värdefullare än du tror
Världens hunger efter ny teknik ökar trycket på planetens resurser – men i våra byrålådor finns en oväntad lösning.

Mobilen har blivit vår kanske viktigaste vardagspryl. Men när vi byter upp oss glömmer vi ofta att den gamla enheten fortfarande bär på ett stort värde. Både ekonomiskt och miljömässigt.
Enligt Recipo, som hjälper elektroniksäljande företag hantera producentansvar och insamling, har två av tre svenskar minst en gammal mobil hemma. I vissa hushåll ligger det fem eller fler.
En cirkulär guldgruva
– Svenskarna kan göra en viktig insats bara genom att lämna den gamla telefonen i byrålådan till återvinningscentralen eller elektronikaffären, säger Recipos vd Ivo Edlund som hoppas att vi i framtiden har system som innebär att det är lika självklart att lämna in en gammal telefon som det i dag är att panta flaskor.
Elektronikskrot är ett av världens snabbast växande avfallsproblem, men också ett av de mest värdefulla. En enda mobiltelefon kan innehålla över 40 olika metaller. Däribland koppar, silver, guld och sällsynta jordartsmetaller som redan är kritiska i den globala råvaruförsörjningen.
USA:s miljömyndighet har uppskattat att en miljon mobiltelefoner innehåller cirka 16 ton koppar, 350 kilo silver och 34 kilo guld.
Återvinning som råvarustrategi
Faktum är att ett ton kasserade smartphones kan innehålla lika mycket av dessa material som man annars skulle behöva bryta 2 000 ton berg för att få fram. Att återanvända det vi redan har är alltså inte bara klimatsmart – det är också en långt mer resurseffektiv metod än traditionell gruvbrytning.
– Ökad återvinning är en självklar del av framtidens råvaruförsörjning. Ju mer återvunnet material vi kan tillvarata i dag, desto mindre blir behovet av att utvinna nya naturresurser, säger Ivo Edlund.
Viktig del i klimatomställningen
Efterfrågan på just de metaller som våra gamla telefoner innehåller stiger snabbt. Batteritillverkning, elbilar och hela den gröna omställningen kräver dessa råvaror – vilket gör mobilåtervinning till en oväntat viktig klimatfråga.
Men det handlar inte bara om att få in fler telefoner. Det handlar också om att ha ett system som kan ta hand om dem på rätt sätt. Många behåller sin mobil i rädsla för att personlig information ska hamna i fel händer. Det är förståeligt, men ett missförstånd.
– Nuförtiden finns mycket säkra insamlingssystem för mobiltelefoner, plattor och datorer, där din personliga information raderas på ett säkert sätt, framhåller Ivo Edlund.

Ivo Edlund, vd på Recipo som hjälper elektroniksäljande företag hantera producentansvar och insamling.
Så återvinner du mobilen
- Börja med att säkerhetskopiera, om du vill spara något. Vill du sedan ha kontroll över att radera dina uppgifter, gå till inställningar och välj att återställa telefonen till fabriksinställningarna.
- Du kan även ta ut lagringsenheter som SIM-kort eller SD-kort.
- Välj rätt ställe att lämna in mobilen:
- På din kommunala återvinningscentral.
- I en Secure collect-box hos elektronikbutiker som Elgiganten.
- Hos företag som säljer vidare begagnade mobiler. - Om du lämnar in mobilen till ett företag: se till att det är certifierat, erbjuder säker dataradering och har tydliga riktlinjer för återvinningen.
- Tipsa andra! Desto fler som börjar återvinna elektroniken hemma i lådan, desto större miljöeffekt.

I så kallade Secure collect-boxar, som finns hos elektronikbutiker, kan du lämna in din gamla telefon.