Earth Hour – den årliga klimatmanifestationen
På lördags är det dags. För artonde gången uppmanar Världsnaturfonden till en nedsläckt timme som uppmaning till beslutsfattarna att agera.
Den 23 mars klockan 20:30 lokal tid släcks miljontals lampor världen över – för att sätta ljus på miljön.
– Tanken är att man på ett enkelt men kraftfullt och tydligt sätt skickar en signal till beslutsfattare att det är hög tid att agera för vårt enda hem, planeten, säger projektledaren Cecilia Stenström på Världsnaturfonden (WWF), vars australiska filial startade kampanjen i Sydney 2007.
Redan året därpå blev Earth Hour uppmärksammat av flera andra länder, däribland Sverige. I dag är det världens största planetmanifestation. I fjol deltog 190 länder och territorier.
– Vi är inne i en klimatkris. 2023 uppmättes till det varmaste året hittills sedan mätningarna började för drygt 170 år sedan. Vi har förlorat i genomsnitt 69 procent av alla vilda ryggradsdjur sedan 1970, säger Cecilia och understryker att det är dessa kurvor vi måste vända om vi ska ha en trygg framtid för kommande generationer.
– Därför är det superviktigt att sända denna signal till dem som ska fatta de tuffa och kraftfulla besluten. Besluten vi behöver ta för att ställa om våra samhällen till att bli mer hållbara. Och det går alldeles för långsamt att ta dessa beslut i dagsläget.
Runt om i Sverige släcks många kända byggnader ner. I Stockholm exempelvis Stadshuset, Skansen och Slottet liksom Drottningholms slott. Borås djurpark, Kolmården, Skara sommarland, Göteborgsoperan och flertalet kommunhus släcks också. Internationellt deltar bland annat Empire State Building i New York, Brandenburger Tor i Berlin, London Eye och såväl Colosseum som Vatikanen i Rom.
Klimatfrågan är på många fler läppar nu än 2007, och på flera sätt har manifestationen också vuxit bortom Världsnaturfonden.
– Det häftiga med Earth Hour är att även om vi på WWF inte skulle driva kampanjen, så skulle det bli ett Earth Hour ändå, eftersom det sker otroligt mycket som vi inte får reda på, säger Cecilia.
Exempel på det är skolor som arrangerar tipspromenader och föreläsningar om hållbarhet. Företag som just nu, under veckan som leder upp till årets nedsläckta timme, serverar hållbar mat. På sina ställen erbjuder kommuner gratis kollektivtrafik under Earth Hour-helgen.
På så vis handlar kampanjen inte om att en timmes avstängd el i sig gör någon skillnad. När du släcker dina lampor på lördag visar du ditt stöd för Earth Hours budskap om att beslutsfattare måste agera för planeten.
– Du kan absolut ha tvättmaskinen igång under Earth Hour om du vill, på ett 'ecofriendly' program förhoppningsvis, säger Cecilia skämtsamt.
– Men det viktiga är att släcka lampan som en symbol för att visa att du bryr dig och kanske även under timmen fundera på vad du själv kan bidra med för att bli mer hållbar i ditt liv.