Ett smartare julbord – så äter du godare och mer hållbart i jul
Mer sill, mindre lutfisk och en högre kravställning på köttbullarna.
Nyckeln till ett mer hållbart julbord handlar inte bara om vad man serverar, utan även om hur mycket och på vilket sätt. Krögaren Fredrik Eriksson, som bland annat ligger bakom det populära julbordet på Långbro värdshus i Stockholm, uttrycker det såhär:
”Vi fyller på ofta i stället för att ha mycket mat ute samtidigt – och vi öser inte heller på när det gäller utbudet. Hellre väl valda rätter än för svulstigt med utfyllnader”.
Även när det gäller att vilka råvaror som dukas upp på julbordet finns det smarta knep att hålla sig till.
Mer kål
Välj gärna rotfrukter, kål och andra säsongsbaserade grönsaker, som ofta är närproducerade. Särskilt rödkål, grönkål, brysselkål och kålrot är klimatsmarta och utomordentligt goda val till julbordet.
Grönt ljus för sill
Välj om möjligt sill eller strömming, de får grönt ljus i Världsnaturfondens konsumentguide Fiskguiden. Allra helst om den är fiskad med flyttrål eller ringnot i Skagerrak, Kattegatt eller Nordsjön.
Skippa lutfisken
Lutfisk tillverkas av arten långa, och det finns i dagsläget tyvärr ingen långa som får tummen upp av Fiskguiden. Kanske är det hög tid att fasa ut lutfisken från julbordet för gott.
Välj landodlad lax
Laxen är en favorit på julbordet och enligt Världsnaturfonden bör man välja odlad lax från landbaserade slutna recirkulerande system i Norge. Undvik lax från Östersjön och den som odlats i öppna kassar.
Sätt krav på köttbullarna
Köttguiden, Världsnaturfondens riktlinjer för hållbara köttprodukter, ger grönt ljus till nötkött som är märkt med KRAV eller Svenskt Sigill Naturbeteskött. Även viltfärs får tummen upp och kan vara ett spännande sätt att förnya köttbullarna.
Vildare skinka
Griskött, då. Är det KRAV-märkt, eller svenskt och EU-ekologiskt, går det alldeles utmärkt att duka upp det på julbordet, enligt Köttguiden. Ett ännu bättre alternativ är dock att prova skinka eller revben från vildsvin.
Tänk franskt
På ett klassiskt franskt julbord är musslor och skaldjur självklara ingredienser.
Kanske borde vi anamma deras tradition. Musslor är ett klimatsmart val, ju mer musslor man skördar, desto större nytta gör man, eftersom de små blötdjuren inte gör negativa avtryck på miljön.
Slutet gott, allting gott
Köpa gärna ekologisk eller Fairtrade-märkt choklad. Om pepparkakorna innehåller palmolja ska denna vara RSPO-certifierad. Vill du fördjupa dig, har Supermiljöbloggen gjort en guide medan och konsumentorganisationen Äkta vara har granskat pepparkakorna.
Minska svinnet
Det absolut viktigaste för en hållbar och klimatsmart jul är att minska svinnet. Enligt Livsmedelsverket slänger vi, per person och år, ungefär 15 kilo ätbar mat i soporna. Dessutom häller vi bort 18 kilo mat och dryck i slasken.
”Anledningarna till matsvinnet går lyckligtvis att förebygga, särskilt om vi är medvetna om varför vi slänger mat. Genom att planera bättre, förvara maten på rätt sätt och ta vara på den mat som blir över kan vi minska svinnet”, menar Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Och när det gäller julbordet håller nästan all mat att äta i flera dagar efteråt.