4 tips: organisera kylskåpet och minska matsvinnet
Ny forskning från Japan pekar på hur ordning och reda bland våra matvaror leder till att vi slänger mindre.
För ett årtionde sedan blev Tokyobördiga organisationskonsulten och tv-personligheten Marie Kondo synonym med utrensning av överflödiga prylar. I hemlandet Japan är den här typen av idéer utbredda. De handlar inte bara om allmän ordning och reda utan är smarta vardagsknep – som även kan göra oss mer hållbara.
Många av oss lever nämligen med överfulla kylskåp i vilka mat blir dålig innan vi hunnit äta upp den. Men om vi organiserar våra kök bättre kan vi minska matsvinnet. Det visar ny japansk forskning.
– Ganska ofta är skälet till att maten går till spillo att vi glömmer bort den i kylen, och senare hittar den rutten, säger Kohei Watanabe som forskar om avfallshantering vid Tokyouniversitetet Teikyo.
Matsvinn är ett globalt problem med stor klimatpåverkan. Enligt Naturvårdsverket står privata hushåll i Sverige för 587 000 ton av det årliga matsvinnet och livsmedelsavfallet. Det motsvarar cirka 56 kilo per person och år (2022). Omkring 26 procent av hushållens fasta livsmedelsavfall uppskattas vara matsvinn.
Genom att förstå varför det blir så här vill Kohei Watanabe och en annan avfallsforskare, Tomoko Okayama vid Taishouniversitetet i Tokyo, bidra till långsiktiga lösningar.
Deras senaste projekt låter som något Marie Kondo kunde hittat på. Eftersom människors privata matsvinn bland annat beror på att vi missförstår datummärkningen på livsmedel, impulshandlar och är dåliga på att planera vår matlagning – menar Watanabe och Okayama att vi behöver bli bättre på att hålla ordning i våra kylskåp.
– Om vi kan hjälpa människor att bättre hantera sina kylskåp kan vi hindra dem från att glömma den mat som finns inuti, säger Tomoko Okayama.
I sin forskning har de implementerat praktiska städtekniker med utvalda lägenhetskomplex i norra Tokyo. Resultaten har varit uppmuntrande: efter två veckor hade matsvinnet i försöksområdet minskat med 10 procent.
Här är fyra tips på hur du kan organisera kylskåpet för att minska ditt matsvinn, baserat på deras forskning.
- Lär dig vad bäst före-datum betyder
Det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Enligt Livsmedelsverket blir mat inte farlig efter bäst före-datum så länge den förvarats rätt. Sista förbrukningsdag är å andra sidan en märkning som endast ska användas för livsmedel som kan bli hälsofarliga efter kort tid även om de förvarats som det står på förpackningen. Hur ett livsmedel ska datummärkas och hur lång hållbarhetstiden ska vara bestämmer den som tillverkar eller förpackar ett livsmedel. Exempel på vanliga varor, som olika tillverkare gör olika bedömningar om, är köttfärs och färsk fisk. - Organisera hyllor och sektioner
Ordna en hylla eller sektion i kylskåpet där du samlar mat vars bäst före-datum snart inträffar. Märk maten med färgglad tejp eller klistermärken för att ha tydlig koll, och välj i första hand att äta mat härifrån. - Genomskinlig förvaring
I stället för att skjuta den här maten längre bak i kylskåpet, gör den extra synlig genom att förvara den i genomskinliga behållare, direkt på tallrikar eller dylikt. - Lita på dina sinnen
Nu när du vet vad bäst före-datum innebär bör du alltid titta, lukta och smaka på maten innan du eventuellt slänger den. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.