”Jag försöker visa det härliga med att leva hållbart"

På sitt Instagramkonto @pengarellerpyssel delar Therese Berg med sig av spartips – som både får pengarna att räcka längre och hälsan att bli rikare.

Av

therese_ny

När du spenderar mindre pengar kan du lönearbeta mindre. Den tanken slog Therese Berg när hennes son var liten och hon insåg att tiden tillsammans med honom kändes betydligt viktigare än att kunna köpa nya saker och kläder.

– Jag tror att många inte förstår att det går att leva ett bra liv på väldigt liten inkomst. Jag vill visa att det går jättebra att klä sig själv och sitt barn fint, och att ha ett trevligt hem trots att allt är köpt begagnat eller hemgjort, säger Therese.

Mycket riktigt. Intresset för Therese tips om hur det går att leva en annan sorts liv – ”ett som kanske passar bättre än det klassiska ekorrhjulet” som Therese uttrycker det – har stadigt vuxit sedan hon grundade sin blogg Pengar eller pyssel. Numera delar hon med sig av tipsen på Instagram i stället.

– I början var det främst pysseltips och rena ekonomiska spartips så som rabattkoder. Med pyssel syftar jag på saker du kan göra själv och då nästan enbart av återbruk, säger Therese och förklarar att hennes livsstilsförändring inte enbart hade med den nya tillvaron som förälder att göra.

Therese lever med MS. Under många år påverkade nervsjukdomen inte hennes liv särskilt mycket. Hon hade skov, ibland var hon väldigt trött, men i stort sett levde hon som alla andra. Det förändrades 2015.

– Jag kunde inte längre arbeta heltid, men på grund av min anställningsform fick jag inte heller någon ersättning från försäkringskassan.

Att vara sparsam var plötsligt inte en frivillig handling – Therese var tvungen att leva på mindre pengar. Hon är också medveten om att hon inte är ensam i den sitsen.

– Inte minst finns det många kvinnor som lever med liknande trötthet på grund av utmattningssyndrom. Jag vill ge dem verktyg till ett hållbart och fungerande liv genom att visa hur jag själv gör för att få pengarna att räcka.

Parallellt kom även tankarna på den stora klimatpåverkan vår konsumtion har.

– Det känns väldigt viktigt för mig att göra vad jag kan för att minska mitt klimatavtryck och hjälpa andra göra detsamma. För våra barn, kommande generationer och människor som redan nu påverkas av klimatförändringen.

Tidigare spartips i stil med rabattkoder är i dag utbytta mot tips om odling, köp av second hand-varor och svinnmat. Hur du kan lappa och laga det du redan äger eller fira högtider på mindre budget. Therese uppfattning om hållbarhet hänger även ihop med hälsa. När hon delar med sig av sin sjukdom och begränsningarna den medför hoppas hon skapa en känsla av igenkänning och gemenskap hos andra som mår lika. Therese vill sprida hopp.

– Man klarar av mycket även om man inte har samma energi som andra. Man behöver bara göra det långsammare. I små portioner. Jag hoppas också att mina tips kan leda till att någon som behöver kan gå ner i arbetstid för att må bättre.

Det känns viktigt att göra vad jag kan för att minska mitt klimatavtryck och hjälpa andra göra detsamma.

Therese är noga med att påpeka att hon inte ser sig som ”någon expert”. Men hon gillar att inspirera. Kanske kan det hon delar med sig av leda andra till att ta några, eller många, steg mot ett lite snällare liv. Både mot sig själv och planeten.

– Jag försöker visa det härliga med allt detta. Få fler till att exempelvis laga sina kläder, något som jag själv tycker är meditativt och trevligt.

På frågan om hon tvingas välja bort något är svaret ”visst, mycket”.

– Men inget som är viktigt för mig.

Genom att spendera mindre ligger Therese lönearbete på 25 procent. Några timmar i veckan volontärarbetar hon i en second hand-butik, hon skänker en del av sin inkomst till hjälporganisationer och kan spara tillräckligt för att känna sig trygg. Hennes filosofi bygger på idén om att det är de små utgifterna och inte de stora inkomsterna som dikterar tillvaron.

– För det spelar ingen roll hur mycket du tjänar om du spenderar allt. Många ändrar sin konsumtion i takt med ökade inkomster, någon som tjänar dubbelt så mycket som mig behöver inte alls ha mer över varje månad, menar Therese.

Vad är en hållbar och rättvis ekonomi för dig?

– Att var och en bara använder så mycket hen behöver, och att vi hjälper varandra så att alla kan leva bra liv. Inte bara i Sverige utan i hela världen. Alla behöver absolut inte äga exakt lika mycket, men de klyftor som finns nu känns varken hållbara eller rättvisa.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?

– Absolut! Det var en av anledningarna till att min familj valde att betala av vårt huslån hos en av storbankerna, vi ville inte stödja det de investerar i. Jag och min sambo har också flyttat våra investeringar och våra pensionspengar till mer hållbara fonder.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Therese Bergs bästa tips på sparsamhet i vardagen
  1. Köp mindre och bara det du verkligen behöver. Det låter självklart, men ofta köper vi en tröja för att vi ser en fin i en trendig färg eller mönster, inte för att alla vi redan äger har gått sönder. Du sparar jättemycket om du utgår från behov istället för vad du ”villhöver”.
  2. Köp det du verkligen behöver begagnat. Det är oftast lite, eller till och med väldigt mycket, billigare.
  3. Spara till det du behöver. Ta inga krediter eller konsumtionslån.
  4. Utgå i din matlagning från mat som är prissänkt på grund av kort datum eller säljs på kampanj. Var kreativ med det som finns i stället för att göra en veckomeny i förväg. Köp mycket när en matvara du använder ofta är billig, för att inte behöva köpa den alls till ordinarie pris.
  5. Gå och cyklar så ofta du kan.