”JAK är ett sunt alternativ till vårt klassiska banksystem”
Cecilia Andersson förklarar hur JAK blev ”hennes bank” och varför de nischade medlemsbankerna är ett bra komplement för de som vill ta ställning ideologiskt.
Sörbyn, Norrbotten. Cecilia Andersson tar en paus efter att ha arbetat med sina hallonbuskar under förmiddagen.
– Jag sitter och tittar på en hackspett, det är ganska rofullt, säger hon över telefon.
Här, på gården Rovilan några mil norr om Boden, lever 61-åriga Cecilia tillsammans med sin man, katt och 20 höns.
– Vi köpte gården för några år sedan, man kan säga vi försöker skapa ett exempel på hur man kan leva ett gott liv.
I ett boningshus har Cecilia Andersson byggt en ayurveda-studio där hon erbjuder behandlingar och konsultationer.
– Ayurveda är världens äldsta hälsokunskap, det handlar framför allt om vad och hur vi äter. För egen del har ayurvedan gett mig ett lugn och en djupare insikt i hur jag kan ta hand om min kropp.
Tidigare arbetade hon med att bygga upp den lokala mötesplatsen Sörbyn Lodge.
– Det var ett väldigt givande jobb men när jag kom hem på kvällarna funderade jag alltid på allt jag hade ogjort, aldrig på det jag hade gjort, och det är ingen bra inställning att leva med.
Hon avslutade anställningen och köpte Rovilan, bland annat för att hitta en bättre balans i tillvaron.
– Jag är väl inte riktigt framme än, här på gården är finns alltid något ofärdigt projekt jag går och funderar över, skrattar hon.
Under pandemin gick Cecilia Andersson en distanskurs i permakulturodling. Det slutade med att hon planterade 500 hallonbuskar (”helt enkelt för att jag älskar hallon”). Nästa steg är att börja odla fler perenna, ätbara växter, som sparris, sandsenap och rankspenat.
– Målsättningen är att vi så småningom ska bli nästintill självförsörjande här på gården och även kunna sälja av en del. Det vore fantastiskt, säger hon.
Det var på 1990-talet som hon upptäckte JAK. Banken hade varit i Piteå och hållit föredrag och Cecilia lyssnade och läste broschyrer och insåg att hon sympatiserade med JAK:s filosofi.
– Det kändes som ett sunt alternativ till det klassiska banksystemet, där man inte gör business av pengar och inte har det som en handelsvara. Ibland reser sig nackhåren när jag tänker på hur banksystemet fungerar, att samhället ska stödja bankerna när de krisar men själva har de inga krav på motprestation.
Ibland reser sig nackhåren när jag tänker på hur banksystemet fungerar.
Under den perioden hade Cecilia Andersson inget lånebehov men tio år senare skulle de köpa ett nytt hus.
– Då fungerade JAK jättebra, dessutom passade deras sparmodell oss. Först hade vi tänkt amortera av hela lånet men min man hade drömt om att vandra på Kilimanjaro så det slutade med att vi reste för pengarna vi eftersparat i samband med amorteringen.
Cecilia Andersson och hennes man startade en lokalavdelning för JAK i Boden och Luleå. De arrangerade kurser och sommarläger och lyckades rekrytera över 400 nya medlemmar bara i Norrbotten.
– Leif har suttit i JAK:s valberedning och själv har jag varit med i styrelsen. Jag känner verkligen att det är min bank. Jag tror inte att de nischade medlemsbankerna kommer att slå ut affärsbankerna, men de kan bli ett bra komplement för människor som vill ta ställning ideologiskt eller hitta alternativ till rent marknadsdrivna banker.
Utmaningen för JAK, anser hon, är att ställa om och anpassa sig efter tiden.
– JAK behöver bli ännu bättre på att kommunicera sina produkter och framför allt sin ideologi. Sedan måste man givetvis ha produkter som numera är självklara banktjänster – som Swish till exempel, men det är ju på gång.