”Känns bra att återvända till den kooperativa bankvärlden”

JAK:s nya styrelseordförande, jämtlänningen Bengt Adolfsson, om lantbruk, älgjakt och visionen för bankens framtid.

Av

bengt_start

Bengt Adolfsson har precis klippt gräset. Om några dagar ska särbons dotter gifta sig i Frösö kyrka och Bengt har haft fullt upp med förberedelserna. Vi har flyttat intervjutiden några gånger.

– Ja, de senaste dagarna har varit hektiska, det är mycket att ordna med, berättar han över telefon.

Vid stämman i maj föreslog valberedningen honom till ny ordförande i JAK. Själv minns Bengt Adolfsson mycket väl första gången han kom i kontakt med banken.

– Det var på 90-talet, jag jobbade på Föreningsbanken i Oviken på den tiden. Sparbanken var vår största konkurrent på orten och när deras kontorschef flyttade till Skövde för att börja arbeta på en liten nischbank som hette JAK blev jag nyfiken och kollade upp den.

Nästan tre decennier senare, år 2022, blev han uppringd av Kerstin Rönngren. Hon undrade om Bengt var intresserad av ett uppdrag.

– Det passade bra just då, och jag gillar verkligen idén med en medlemsägd bank som har ett starkt hållbarhetsfokus. Jag inledde min karriär i den kooperativa bankvärlden, och nu kanske jag får avsluta den där också.

Bengts första arbetsgivare, Föreningsbanken, gick samman med Sparbanken och bildade så småningom Swedbank. Mellan 2006 och 2016 arbetade han på Handelsbanken; först som kontorschef i Svenstavik, därefter som företagsrådgivare i Östersund.

54-åringen – en lantbrukarson med fyra syskon – är född och uppvuxen i Bergs kommun, där föräldrarna drev mjölkgård med 14 kor och lite slaktdjur.

– Det var verkligen ett småskaligt jordbruk. Då räckte det för familjen att livnära sig på, i dag hade det aldrig gått. Men uppväxten lärde mig att hushålla med det man har, det gav mig ett ekonomiskt sinnelag.

Bengt har två döttrar och fyra barnbarn, alla är flickor. Han lever i sitt barndomshem i Myssjö, fyra och en halv mil utanför Östersund. Även familjens lantbruk drivs vidare.

– Fast numera har vi dikor i stället för mjölkkor. Och så har jag byggt ett större stall. Under en period drev jag gården och jobbade på banken samtidigt. Det blev till slut ohållbart och jag tvingades välja.

Lösningen blev att arrendera ut lantbruket.

– Det blev bra till slut. Och mamma och pappa kunde fortsätta bo i sitt hus på gården, precis som överenskommet.

Efter att ha lämnat sin tjänst på Handelsbanken startade Bengt en firma inom markentreprenad. När Östersunds kommun för några år sedan sålde ut fastigheter köpte han tre stycken, med totalt 61 lägenheter.

– Dessutom har jag investerat i skog här runtomkring. Så det är framför allt det jag sysslar med i dag.

Varför behövs banker som JAK?

– JAK fyller en viktig roll i samhället. Det finns bara ett fåtal kooperativa banker som inte tänker på vinstoptimering och där allt eventuellt överskott går tillbaka till medlemmarna. Dessutom behövs det en finansiell aktör som verkar för hållbarhet.

Var vill du att JAK ska vara om fem år?

– Tidigare hade vi visioner om en ganska aggressiv tillväxt men det kommer bli svårt att uppnå. Framför allt med tanke på att vi har begränsade marknadsföringsresurser. Jag tror att JAK ska fortsätta växa organiskt, med nya medlemmar och nya affärer, och jag är nöjd om vi har ökat antalet medlemmar till 30 000 och har en fördubblad affärsvolym. Något som är fullt realistiskt.

Vad behövs för att nå dit?

– Vi behöver bli mer av en universalbank, med vardagstjänster som swish och autogiro med mera, där man kan bli helkund. Vi behöver nå ut ännu bredare med budskapet att vi är det mest hållbara alternativet på finansmarknaden. Ett led i det är att vi inlett samarbeten med likasinnade organisationer från andra branscher, som vi kan ’byta affärer’ med. Vill passa på att vädja till alla medlemmar att medverka till mer inlåning, vilket är ett enkelt sätt att öka lönsamheten i banken eftersom det frigör medel att låna ut. Många bäckar små. Inget belopp är för litet. Inlåningen är vår svaga punkt just nu.

Vilka är JAK:s största utmaningar framåt?

– Först och främst måste vi visa positiva siffror. Det gagnar medlemmarna och ger oss medel att utveckla och marknadsföra banken.

Slutligen, hur ska du ladda batterierna i sommar?

– Jag ska vara ledig en del och njuta av det fina vädret, bland annat ska vi tillbringa en vecka på Österlen. Men mest av allt ser jag fram emot första september. Som jag brukar säga: ’sommaren är en enda lång väntan på älgjakten’.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.