”När vi vet mer, kan vi göra bättre val”

Evelina Utterdahl, som driver Instagram-kontot @earthwanderess med fokus på rättvisefrågor, är övertygad om att personligt engagemang kan förändra världen.

Av

evelina utterdahl

Det började som ett resekonto. Evelina Utterdahl var 21 år, hade bestämt sig för att börja utforska världen – och startade då Instagram-profilen @earthwanderess.

– Det var 2013 när fenomen som resebloggare och digitala nomader började få fart. Kontot växte och jag började jobba som reseskribent. Fokus skiftade sedan till hållbart resande efter min insikt om flygets utsläpp. Sedan tog klimatfrågan allt större utrymme, vilket därefter även ledde in mig på fler rättvisefrågor, säger Evelina Utterdahl.

Hon berättar att hon alltid haft en ganska stark känsla för just rättvisa. En känsla som vuxit i takt med nyvunna kunskaper. En rättvisefråga som lett till en annan, till en ytterligare.

– Jag kommer inte från en politiskt aktiv familj så det har kommit med egna insikter och initiativ. Jag är helt enkelt extremt värderingsstyrd, nästan oförmögen att agera i motsats till mina värderingar, förklarar Evelina och nämner hur exempelvis kunskap om de etiska problemen med fast fashion lett till att hon slutat handla i butiker som säljer den typen av mode.

Eller hur insikten om att grisar är smartare än hundar öppnade upp för djurrättsfrågor och att hon så småningom blev vegan. Hur kunskap om flygets utsläpp innebär att hon slutade flyga. Det är den typen av vetanden och insikter Evelina i dag via @earthwanderess delar med sig av till sina nära nog 28 000 följare.

– Om vi får veta och se hur illa arbetsförhållandena är för sömmerskor inom fast fashion, är vi kanske inte lika benägna att shoppa utan eftertanke. Ser vi hur människor blir sjuka och får missfall av att arbeta på besprutade odlingar av frukt, grönsaker och blommor kanske vi i större grad väljer rättvisemärkt och ekologiskt. När vi vet mer, kan vi göra bättre val – om vi vill, tror Evelina.

Även ekonomin hänger ihop med hur hon ser på hållbarhets- och rättvisefrågor. Att vi ska ha råd med tak över huvudet, möjlighet att äta näringsrik mat, få skolgång, utbildning och hälsovård. I Evelinas egen kunskapsbank ingår vetskapen om att många banker gör oetiska och ohållbara investeringar, och hon har ändrat i sitt pensionssparande för att det ska ligga i bättre linje med hennes värderingar.

Gröna löv

Bli medlem i JAK

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Vad gör du mer för att leva rättvist och hållbart?
– I min familj har vi ingen bil och är veganer. Vi försöker köpa svenskt och ekologiskt i största möjliga utsträckning. Även om jag i de flesta fall handlar begagnat så försöker jag framför allt att inte köpa något alls, säger Evelina och påpekar att alla år hon levde på resande fot med sina ägodelar i en 34-litersryggsäck satt sina spår.

– Jag är van att klara mig med få saker och har insett att det faktiskt är skönt att äga färre grejer. Det underlättar mycket i livet.

Evelina påpekar dock att hon förstår att det kan kännas svårt.

– I min familj har vi gjort så många förändringar att våra val inte längre kräver någon ansträngning. När det är helt nytt är däremot en oerhört tidskrävande uppgift. Att handla begagnat och vänta på att det man behöver finns till salu, tar exempelvis mycket mer tid och energi än att klicka hem nyproducerat i exakt det format som önskas, säger hon.

Detta är också lite av pudelns kärna i hennes engagemang. Ett bekymmer Evelina ser när det gäller vår förmåga att skapa ett mer rättvist och hållbart samhälle, är nämligen att så många inte tror att de kan göra skillnad.

– Om alla som tycker att vi behöver bromsa klimatkrisen hade sagt det högt hade vi varit så många att det inte gått att ignorera. En enda människa kan sprida ringar på vattnet som sprider sig och skapar vågor, så att hela världen till slut förändras.

Att se människor organisera sig, är därför också vad som skapar förtröstan inför framtiden.

– De som kämpar för andra, djur som människor, vilka de inte känner eller någonsin kommer att känna till existensen om; aktivism i alla dess olika former, personer som säger ifrån och står upp mot orättvisor trots eventuella rädslor om hur dem i ens omgivning ska reagera – det gör mig hoppfull.

Evelina Utterdahls bästa tips för att leva mer rättvist

  • Ha viljan! Ta inte till dig information om orättvisor som ”ännu en orättvisa”, utan som en möjlighet att göra bättre val tack vare din nya kunskap.
  • Kom ihåg att ingen vet allt och ingen kan göra allt – var inte så hård mot dig själv.
  • Sprid den kunskap du har, så att andra kanske också kan göra mer informerade val.
  • I den mån du kan, handla rättvisemärkt och ekologiskt; välj begagnat före nyproduktion; ät mer veganskt och närodlat; och undvik att flyga.
  • Om du tycker att det är svårt att göra rättvisa val i vardagen, kan du ändå lägga tid på att försöka ändra systemet. Exempelvis genom att skriva på namninsamlingar, gå på demonstrationer och rösta på ett parti som faktiskt står för rättvisa för alla.