Så blir du en mer hållbar konsument

Överkonsumtionen är ett faktum. Men det finns många sätt att bli mer hållbar – och professor Göran Finnveden har riktat in sig på lösningarna.

Av

medvetna val

För att minska negativ påverkan på klimat och miljö samt människors hälsa, är det nödvändigt att vi ställer om till en hållbar konsumtion och produktion av varor och tjänster.

Nödvändigt – inte nödvändigtvis lätt. Det är åtminstone den gängse uppfattningen. Fast är det verkligen så svårt?

Svaret är inte nej. Men det är inte heller ja. Tvärtom finns det mycket vi kan göra för att påverka vår förbrukning i en mer hållbar riktning.

Det menar Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys och programchef för Mistra Hållbar Konsumtion. Mycket av hans arbetstid går åt till att fokusera på lösningar snarare än problem. Att hitta sätt att öka kunskapen om hållbara konsumtionspraktiker – praktiker vilka i dag bara praktiseras av ett fåtal individer och organisationer – och se hur de kan skalas upp. ”Från nisch till mainstream” som mottot lyder.

Det sträcker sig hela vägen från politiska propåer till konkreta, vardagliga val som konsumenter och medborgare.

– Ett väldigt konkret sätt att agera är att äta mer växtbaserat och mindre mat från idisslare, alltså att i första hand dra ner på nötkött och mejeriprodukter. Det hjälper klimatet och den biologiska mångfalden, säger Göran Finnveden.

Vi kan välja att handla mindre och därmed bidra mindre till produktionen av metaller, kemikalier, plast, tyg och trä. Allt med en miljöpåverkan i form av energi- och vattenförbrukning, paketering och transport.

– Köp färre prylar av bättre kvalitet, gärna i andra hand. Men kom ihåg att om du köper något i andra hand bör det först och främst ersätta produkter du ändå tänkt handla, inte att du köper något ytterligare utöver förstahandsbehovet.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Flygresor bör undvikas. Göran Finnveden inflikar att det är långt ifrån alla som faktiskt flyger.

– Men bland dem som de facto gör det, är det ofta den största enskilda källan till klimatutsläpp och därför viktig att minska.

Om du har en fossildriven bil, försök att använda den mindre.

– Om du inte kan avstå biltransporter, se över om du kan byta till en bil med lägre miljöpåverkan.

Som medborgare kan vi rösta och vara politiskt aktiva. Just politiska beslut är också något som Göran Finnveden och kollegorna på Mistra tittar på.

– Vi tar fram förslag på olika politiska styrmedel, exempelvis skatter på flygresor, och analyserar hur de kan få acceptans i samhället. Men vi har också genomfört experiment i skolor där menyer med lägre klimatpåverkan tagits fram och testats, säger Göran Finnveden och berättar att det sistnämnda gått väldigt bra.

– När man tittade på hur eleverna reagerade på de mer hållbara menyerna visade det sig att de tyckte lika bra om den maten som annan mat.

Köp färre prylar av bättre kvalitet, gärna i andra hand.

Det är lite som att ta en omväg runt det motstånd som har en tendens att uppstå när nya metoder, verktyg, skatter eller styrmedel ska införas inom nya områden. Göran Finnveden påpekar att det därför är bra att påminna sig om hur många som redan existerar – och är accepterade.

– Så som moms! Vilket vi inte bara betalar utan som också i viss utsträckning är differentierad för att styra konsumtion mot vissa produkter.

Sverige har punktskatter på bränslen. På sprit. På tobak. Åsikter om dess nivåer må gå isär, men överlag är bifallet stort.

– Tänk på cigaretter. Genom att jobba brett med bland annat ekonomiska styrmedel, informationskampanjer och förbud har rökningen kraftigt minskat även om det varit en långsam process.

Som samhälle bör vi tänka likadant om miljöskadliga utsläpp.

– De flesta tycker att det är fullkomligt självklart att det är olovligt att slänga sina sopor på någon annans tomt eller släppa ut sitt avloppsvatten i grannens badvik.

Det finns en bred förståelse och acceptans för att det beteendet förstör för andra människor.

– På samma vis förstör luftutsläpp för andra människor. Det bör man helt enkelt försöka undvika och införa samhälleliga insatser mot.

Är du nyfiken på mer om hur du kan vara en mer hållbar konsument? Mistra har nyligen sammanställt en FAQ med vanliga frågor och svar. Du hittar denhär.