Sverige är bäst i världen på ekologisk mat i offentlig sektor
Det pågår en tyst revolution i hållbarhetens tecken i Sveriges kommuner och regioner – där 39 procent av maten som serveras är ekologisk.
Att en dryg tredjedel av alla 3,4 miljoner offentliga måltider som varje dag serveras i Sverige består av ekologisk mat är inte bara något att vara stolt över. Den höga procenthalten innebär även att Sverige är bäst i världen på att servera ekologisk mat i offentlig sektor.
Förskolorna är allra bäst. Där är 48 procent av maten på tallriken ekologisk.
För bara 20 år sedan låg procenten i volym (kg) på 0 (noll). Så utvecklingen har skett fort – och glädjande nog till en mycket rimlig kostnad. Det visar en analys från den ideella medlemsorganisationen Ekomatcentrum vars uppdrag är att främja produktionen och konsumtionen av ekologiska livsmedel, med ett speciellt fokus på foodservice.
Enligt Ted Wendt, som är Ekomatcentrums verksamhetschef, visar den svenska framgången inom ekologisk mat i offentlig sektor att verklig förändring är möjlig. Det kräver visserligen rätt insatser och samverkan med alla parter i livsmedelskedjan, men den är genomförbar.
– Vi ser en ljus framtid där ekologiskt inte bara är ett alternativ, utan det naturliga valet för en hållbar och hälsosam framtid, säger han.
I samtalet använder Ted Wendt uttrycket ”svekologiskt”, det vill säga ekologiskt med ursprung från Sverige, och menar att det är mest hållbara valet. Inom den offentliga sektorn är också de ekologiska livsmedlen i större utsträckning från Sverige än de konventionella specerier som används.
– Genom att prioritera svekologiskt visar vi inte bara vår beredskap för att möta framtidens utmaningar, utan också vår stolthet över att främja lokal produktion och minska vår klimatpåverkan, påpekar Ted Wendt.
Om du är nyfiken på att lära dig mer om de svenska framgångarna har Carsten Daugbjerg, professor i jordbruks- och livsmedelspolitik på Köpenhamns universitet, skrivit rapporten ”Benchmarking organic food procurement in the public sector: Lessons from the Swedish experience”.