Syskonens kamp mot plasten i havet

Lukas och Mikaela Julher och deras organisation CleanSea har plockat 78 ton plast ur haven. Den 10 maj har du möjlighet att hjälpa dem.

Av

cleansea

Varje timme spolas mer än fem badkar plast upp på Sveriges västkust – en skrämmande siffra. Det här vill tvillingarna Lukas och Mikaela Julher göra något åt.

Som barn tillbringade syskonen somrarna vid kusten, där de simmade, dök och fiskade krabbor. Men under en promenad i Ramsvikslandet förändrades allt. De stötte på en vik där mängder av plast hade drivit i land – en syn som blev startskottet för CleanSea.

Då, 2019, studerade Lukas företagsekonomi i Örebro och hade möjlighet att starta ett UF-företag. Inspirerad av den amerikanska organisationen 4Ocean, som finansierar sin verksamhet genom att sälja armband, bestämde han sig för att testa samma modell. I dag har CleanSea vuxit till ett team på tio personer, varav tre arbetar heltid.

Fem dagar i veckan, året runt, plockar CleanSea plast längs kustlinjen – främst i Bohuslän, men även på andra platser i Sverige. Sammanlagt har de gjort över 600 cleanups och tagit bort 78 000 kilo havsskräp.

– Plockningen sker för hand. Terrängen är ofta svår, och plasten sitter fast mellan sten och tång. Vi har testat att använda industriell dammsugare, men det blev inte bra, berättar Lukas Julher.

Ungefär 80 procent av plasten de hittar kommer från närliggande länder.

– Oftast från Danmark och England, men vi kan hitta produkter från 20 olika länder i en enda vik – Polen, Ryssland, Brasilien, Mellanöstern, Kina… Inget förvånar oss längre.

Genom åren har de stött på många märkliga föremål.

– För två år sedan hittade vi en gymnastiksko i Tjurpannans naturreservat. Den kändes ovanligt tung, och när vi tittade närmare såg vi att något satt fast vid tårna. Det visade sig vara delar av en mänsklig fot.

Fyndet ledde till ett stort polispådrag.

– Så småningom kunde man koppla skon till en kille som drunknat utanför södra England. Den hade alltså drivit hit därifrån.

Cleanup Tryggö (5x4)

Den 10 maj är JAK-medlemmar välkomna att delta på Nordiska kusträddardagen tillsammans med CleanSea.

Att plocka plast från havet är en sak – men hur ser Lukas egen hållbarhetsfilosofi ut?

– Jag försöker vara medveten i mina val. Familjen äter mindre kött, vi handlar mycket secondhand och flyger mindre än förr. Och vi kör elbil. Sammanfattningsvis: Vi försöker, men det är svårt att vara perfekt.

Den 10 maj arrangeras Nordiska kusträddardagen, där tiotusentals svenskar ger sig ut för att rensa våra kustlinjer från plast.

– Vi på CleanSea kommer, tillsammans med JAK, att befinna oss i en vik i Bohuslän. Vi hoppas att många JAK-medlemmar vill komma dit och hjälpa oss att göra en insats.

Här anmäler du dig för att vara med under Nordiska kusträddardagen den 10 maj.