”Vi ska sträva mot välbefinnande – inte tillväxt”
Organisationen WeAll vill att vi ska ställa om till en välbefinnande-ekonomi.
– Syftet är att främja ett gott samhälle.
Det säger Mats Helander, ordförande för WEAll Sweden.
WEAll – en förkortning av Wellbeing Economy Alliance – är en sammanslutning av organisationer, med hubbar i såväl Asien och Europa som i Nord- och Sydamerika och Afrika. WEAlls målsättning är att få världen att ställa om till något de kallar för en välbefinnande-ekonomi.
Den första frågan man ställer sig är, förstås, vad är en välbefinnande-ekonomi?
– I stället för att styra mot ekonomisk tillväxt ska vi sträva mot välbefinnande för människan och för planeten. Det handlar egentligen inte om en ny ekonomi, utan om en omställning och ett antal nya mål.
Mats Helander är i grunden civilingenjör och har länge arbetat med ekonomisk utveckling. Han har jobbat med biståndsfrågor i Latinamerika och med utvecklingsfrågor på Region Östergötland.
– På regionen skrev jag på ett policyprogram vars syfte var att samla alla samhällsaktörer kring en gemensam utvecklingsriktning. Minns att jag funderade länge på vad som egentligen var målet. Slutligen insåg jag att det måste vara att människor ska må bra. När jag forskade vidare upptäckte jag att det inte fanns något samband mellan välmående och BNP-tillväxt för rika länder. Däremot fanns en tydlig korrelation mellan resursuttag och ekonomisk tillväxt. Det där blev ett uppvaknande för mig.
Längs vägen har Mats Helander omprövat sina egna tankar. Insett att teorierna om vad som får ekonomier att växa stämmer, men att själva målet är fel.
Ett annat uppvaknande var när han för femton år sedan läste Prosperity without growth (Välfärd utan tillväxt) av Tim Jackson, en numera klassisk text vars huvudpoäng är att ekonomisk tillväxt bortom en viss punkt inte leder till ökat mänskligt välmående.
– Ekonomi är helt centralt. Ska man få styr på hållbarhet måste man prata ekonomisk struktur, och den diskussionen saknas tyvärr ofta.
I mer hållbart medvetna kretsar menar du?
– Ja. Pengar mystifierar ekonomi, och kanske är det därför många på den här kanten tycker det är lite fult att prata ekonomi, vilket är synd. Ekonomi – alltså produktion och konsumtion – är något människan alltid sysslat med. Att odla tomater och byta dem mot en tjänst från grannen är också ekonomi. Tillväxt, däremot, har vi bara fokuserat på de senaste 150 åren. Företeelsen med kapital som ska investeras och där man förväntar sig en avkastning, det är ju den förväntan som är tillväxt.
Men det är väl inte så enkelt att bara byta system?
– Nej, i dag är vi beroende av det här systemet, så vi kan inte bara skippa det, då havererar samhället. Men vi behöver peka på att ekonomi inte är en naturlag utan en social konstruktion, som alltså går att omforma om det behövs. I slutändan är det en politisk fråga.
Är det planekonomi ni ser framför er?
– Nej, planekonomin hade sannolikt också tillväxt som mål. Åtminstone Sovjetunionens. Exakt hur detta ska utformas har vi i dag inget svar på. Men det finns fullt av idéer och modeller på olika håll, och det behöver inte vara en enda modell utan flera olika.
Några tankar om vad som behöver göras har ni väl?
– Vi behöver förändra penning- och finanssystemet, så att inte bankerna kan skapa pengar ut tomma intet, det är inte hållbart. En annan komponent i tillväxtjakten är att vi ständigt producerar mer. På något sätt måste vi stoppa produktionsökningen och nöja oss med den konsumtionsnivå vi har. Och eftersom den ständiga produktivitetsökningen leder till ökad produktion så kan vi arbeta mindre. Hur löser man det? Ett steg kan vara att tillförsäkra människor en inkomst.
Tänker du medborgarlöner?
– Medborgarlön är ett alternativ, absolut, men det kan finnas andra lösningar. Det vi pekar på är att man måste hitta ett sätt att tillförsäkra människor en säker inkomst under en omställning. Sedan behöver vi ett nytt narrativ på vad som är ett bra liv. I dag är lycka och framgång att konsumera. Ett nytt narrativ kan i stället vara att värna samhörighet, samarbete och jämställdhet. Något som är påtagligt i exempelvis krissituationer. Då hjälps man åt.
På vilket sätt kan JAK och WEAll samarbeta?
– Jag kan tänka mig flera sätt. Ett exempel då: både JAK och Ekobanken är jättebra ut hållbarhetssynpunkt, men de är små och kan därför inte erbjuda tjänster som swish och utlandsbetalningar. Om vi på WEAll kan övertyga fler aktörer som vill se ett hållbart samhälle, att flytta sina pengar dit, kan vi hjälpa till att få upp volymerna vilket bidrar till att bankerna kan ha den sortens servicetjänster. En annan positiv effekt av det är att kapital flyttas från storbanker som placerar sina kunders pengar i fossilindustrin.
Medlemsträff med WeAll
Måndag 14 oktober, mellan 16:00 och 18:00, har JAK och WeAll Sweden en träffpunkt där både medlemmar från JAK och WeAll bjuds in för att diskutera gemensamma beröringspunkter. Träffen sker digitalt och länk kommer upp på Jak.se i god tid innan träffen börjar.
Välkommen till en spännande eftermiddag!
WeAlls värdeord
WeAll arbetar efter fem tydliga värdeord. Mats Helander förklarar dem.
Värdighet – att människor ska få leva ett värdigt liv i fred och frihet med sina basala behov, som mat, bostad och utbildning, tillfredsställda.
Deltagande – att alla människor ska ha inflytande på sitt eget arbetsliv och sitt närsamhälle.
Rättvisa – en någorlunda jämlik fördelning av välståndet. Vårt samhälle har ju blivit påtagligt ojämlikt de senaste 30 åren.
Syfte – att vi ska styra mot det allmännas bästa. Att alla offentliga organ på ett tydligt sätt ska verka för det allmännas bästa. Bankerna, till exempel, som är privata verksamheter, har getts en mycket speciell samhällsfunktion, borde styras mer i riktning mot det allmännas bästa. I dag är ägarintressen allt för dominerande, med orimliga vinster som följd. Och i den svenska plan- och bygglagen står det att man ska främja ekonomisk tillväxt. Vi har alltså lagar som uttryckligen säger att vi ska ha tillväxt. I stället borde vi ha lagtext som sade att vi ska styra mot en god ekonomi och ett allmänt välbefinnande. Och att tillväxten ska ske inom planetens gränser.
Naturen – att vi ska ha ett fungerande ekosystem och leva i harmoni med naturen.