”Vi vill samla positiva förebilder”

Med plattformen Förortsentreprenörer vill Mustafa Zatara lyfta inspirerande entreprenörer från förorten.

Av

IMG_2084 (1)

Det är bråda dagar för Mustafa Zatara. När vi talas vid är det bara några dygn kvar tills hans föreställning "Vem var min pappa?" har premiär på Kulturhuset Husby. Monologen, skriven och framförd av Mustafa, berättar historien om hans pappa Hasan Zatara som 1992 sköts i huvudet av Lasermannen John Ausonius. Pappan överlevde, men tappade både rörlighet och tal.

– Jag var bara sex år när det hände och har aldrig vetat vem min pappa var, utan bara den han blev. Föreställningen har varit ett sätt att hitta mig själv genom att lära känna honom. Men också ett sätt att göra min pappa rättvisa. När man läser om honom är det bara bilden av ett offer som målas upp, men han hade ett helt liv innan – han kom till Sverige som 18-åring, integrerades och drev en egen butik i Hägersten.

Föreställningen blir Mustafas scendebut. Vid sidan av driver han plattformen Förortsentreprenörer, som han startade 2020 i syfte att lyfta entreprenörer från förorten.

– Jag är uppvuxen i Rinkeby och Tensta och det var så mycket tråkigt som hände i de områdena. Jag kom fram till att våra ungdomar saknade bra förebilder. Så jag började googla på svenska entreprenörer, men fick bara upp personer som var långt ifrån de jag kunde känna igen mig i.

Det började med Instagramkontot Förortsentreprenörer och Mustafas syster Rwaida, som hade öppnat apotek i Rinkeby, blev den första företagaren att presenteras.

– Sedan dess har det rullat på, ganska direkt efter började folk kontakta mig om att få synas på plattformen. Tanken var och är fortfarande att samla positiva förebilder, som kan dela med sig av erfarenheter och tips på hur man på bästa sätt förverkligar sin idé.

Fem år senare har Förortsentreprenörer porträtterat nästan 250 entreprenörer. Instagramkontot har över 6 000 följare och på Linkedin tar drygt 12 000 personer del av kontots inspirerande berättelser. I dag ordnar man även föreläsningar, workshops och entreprenörsläger.

– Nu satsar jag fullt ut på att följa min dröm och få plattformen i rullning. Förhoppningsvis kommer jag kunna livnära mig på den i framtiden. Vi är en ideell förening och till en början har fokus legat på att bli ett stort nätverk – och sett till vår följarskala skulle jag tro att vi i dag är Nordens största entreprenörsnätverk med fokus på förorten. Och det betyder att vi fyller en viktig funktion, säger Mustafa och berättar att han då och då får höra av studievägledare att de brukar tipsa elever om kontot.

– Det visar också på att vi behövs.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Förortsentreprenör samarbetar med flera aktörer, däribland Järva Gymnasium och stiftelsen XO Foundation, som jobbar med att lyfta talanger runtom i Sverige. Och i höstas satte man tillsammans med Prinsparets stiftelse och Kulturhuset Stadsteatern upp inspirationsföreställningen ”Skrivkramp”, som visades för skolelever för att belysa vikten av skrivande.

– Målet med Förortsentreprenörer är att bli ett nätverk att räkna med. En institution som håller i kurser och hjälper våra ungdomar att komma i gång med sina företag.

Men först ska Mustafa återgå till repetitionerna av sin monolog.

– Det är lite pirrigt, men jag är förväntansfull. Första föreställningen visas för skolever och det känns kul att få dela berättelsen med den yngre generationen. Det blir ett fint sätt att informera om svensk historia.

3 entreprenörer som lyfts fram av Förortsentreprenörer

Fatma Guettou
Forskare med rötter i Algeriet och grundare av Watoto Arts, som tillverkar inkluderande dockor av hållbara material. Läs Grus & Gulds intervju med Fatma här!

Matilda Allan
Föddes med en hand och blev under skolgången mobbat för sitt handikapp. 2020 fick hon stort genomslag på Tiktok 2020 och i dag driver hon UGC-butiken, en byrå som hjälper företag att komma i kontakt med ”vanliga människor”, för att låta de marknadsföra produkter i stället för influencers.

Elis Hodzic
Hans familj flydde kriget i Bosnien, men själv är han uppvuxen i Sverige. Det har gett honom ett driv att vilja ge tillbaka – både till familjen och det svenska samhället. Redan vid 20 års ålder hade han startat ett flertal företag och utsetts till en av Europas mest lovade entreprenörer under 20 år av fintechjätten Wise.