Vilken julgran är bäst för miljön?

Krav, närodlad, plast – så väljer du den mest miljösmarta granen.

Av

julgran

Granen står så grön och grann i stugan. Men hur ser man till att den gör så lite klimatavtryck som möjligt? Egentligen är det ganska enkelt.

– KRAV-märkt är alltid förstahandsvalet om man ser till miljön, säger Jonas Rudberg, sakkunnig på gruvor och skog hos Naturskyddsföreningen.

KRAV-märkta granar är odlade utan bekämpningsmedel, oavsett om du vill ha en vanlig så kallad rödgran eller en kungsgran.

Välj lokalt

KRAV-granar kan vara svåra att få tag på, eftersom efterfrågan överstiger tillgången. Går det inte att hitta en KRAV-märkt gran ska man välja så närodlat som möjligt, eftersom själva transporten är största boven. Välj helst en rödgran eftersom det är den enda grantyp som växer naturligt i Sverige.

– Kungsgranar importeras oftast och är dessutom ofta odlade med bekämpningsmedel, om man inte har turen att hitta en KRAV-märkt, säger Jonas Rudberg.

Kan plastgran vara ett vettigt alternativ till en riktig gran?

– Nej, om man inte lider av allergi eller av andra skäl inte vill ha en riktig gran finns inga skäl att välja plast. En undersökning från Naturskyddsföreningen visar att man måste använda en plastgran 15 jular för att den ska bli miljömässigt hållbar, säger Jonas Rudberg och fortsätter:

– Dels beror de på att de är behandlade med flamskyddsmedel för att inte vara brandfarliga, och dels produceras de oftast i Sydostasien under svårkontrollerade förhållanden och därefter transporteras de långt.

Klimatsmart belysning

Även om klassisk julgransbelysning förbrukar väldigt lite energi jämfört med allt annat i hushållet finns numera energisnål led-belysning som dessutom håller i betydligt fler år än traditionella lampor. Välj den.

Bränn rätt

På tjugondag Knut dansas julen ut. I de flesta kommuner finns uppsamlingsplatser där man kan slänga sin gran. Det är bästa sättet att ta tillvara på trädet, eftersom det flisas och eldas i ett värmeverk. Värmeverken har rökgasrening och släpper ut betydligt mindre än om man eldar själv.

Unna dig en gran

Så behöver man ha miljömässigt dåligt samvete för att man vill ha julgran hemma? Nej, menar Jonas Rudberg på Naturskyddsföreningen.

– Hos en vanlig svensk familj står granen för en ytterst liten del av julens totala miljöpåverkan. Allt kött vi har på julbordet har en betydligt större inverkan.

Gröna löv

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.