Hållbarhet är en del av vårt DNA
Hållbarhet har genomsyrat vår verksamhet sedan föreningen grundades år 1965, och var lika aktuellt för oss då som nu.
När verksamheten grundades var det huvudsakliga syftet att bidra till ekonomisk hållbarhet, men i takt med att det blivit alltmer uppenbart att världen behöver ställa om till ett mer hållbart samhälle har vi utökat vår hållbarhetsambition till att omfatta fler aspekter: människa, miljö och ekonomi.
JAK strävar inte efter vinstmaximering utan tänker långsiktigt. Genom vår verksamhet ska bidra vi bidra till ett hållbart samhälle för människa, miljö och ekonomi med lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.
Läs mer om vårt arbete för en hållbar värld här
Vår historia
År 1965 grundades Jord Arbete Kapital - riksförening för ekonomisk upplysning, sedermera kallad JAK Riksförening. Föreningen hämtade sina idéer från en liknande rörelse i Danmark som grundades 1931 av missnöjda bönder som upplevde att de drevs från sina gårdar på grund av ockerräntor. Föreningens mål var att främja ekonomiskt samarbete och att utveckla en sparlåneverksamhet fri från ocker och vinstintresse år 1970 kunde föreningen ge ut sitt första lån.
1990-talets finanskris
Allmänhetens intresse för JAK ökade kraftigt under finanskrisen i början av 1990-talet, och under loppet av några år flerdubblades medlemsantalet i föreningen. Med ett större antal medlemmar behövdes en annan typ av organisation. Föreningen beslöt att överföra verksamheten till en för ändamålet nybildad ekonomisk förening, JAK ekonomisk förening, som övertog hela verksamheten år 1993.
Eftersom sparlåneverksamhet i större föreningar reglerades i lag behövde JAK ekonomisk förening ansöka om en så kallad bankoktroj, numera banktillstånd, för att få bedriva verksamheten vidare. I december 1997 godkände regeringen JAK:s ansökan om att bli medlemsbank med bankoktroj.
JAK nu och framåt
Sedan 1998 bedriver JAK Medlemsbank sin verksamhet med banktillstånd. Banktillståndet innebär att medlemmarnas sparande i banken omfattas av den statliga insättningsgarantin som gäller för alla svenska banker. Bankens förvaltning skall syfta till att bygga en finansiell stabilitet med tillräckliga resurser för att bedriva verksamheten ansvarsfullt och hållbart över tiden, framför allt för att uppfylla vårt ansvar och våra åtaganden mot våra medlemmar.
Idag är hållbarhet mer aktuellt än någonsin och en samhällsfråga som inte undgått någon. Tillsammans med våra medlemmar arbetar vi vidare för att bidra till ett hållbart samhälle för kommande generationer genom att verka för en sund ekonomi med medlemsfokus utan vinstmaximering inom planetens gränser.